växer

så här stora har första gänget kycklingar blivit, eller egentligen större eftersom bilden är någon vecka gammal.

ingen vidare kvalitet på bilden heller men man ser att de vuxit iaf...
kull två har fått så mkt fjädrar att de kan flyga ur lådan så nu har de fått nätlock på den, vill inte sätta ut dem till de stora ännu... Fast där har jag inte haft med kameran på ett tag...

kom o tänka på

...att för några år sedan var det också RIKTIGT varmt så här års, då badade jag och kusinerna (eller hälften av dem ungefär). Iår tänker jag skjuta upp badpremiären. Har blivit äldre o förståndigare med åren (läs feg) men snart kanske det blir sommar på riktigt?

Kaos är granne med gud...

Om det ÄR så så bor gud hemma hos oss... (fast vissa grannar skulle jag nog hävda var raka motsatsen) Nåja, igår storstädade vi sovrummet o jag hittade Barbro Alvingboken jag letade efter hela förra sommaren o sedan fick betala för. Den låg under vår säng o där har jag letat tjugo gånger men DÅ låg den inte där... Nedra vittror! De bara lånar o lånar och så får man sno som ett tort skinn för att få ihop tillvaron utan nycklar, viktiga papper och annat som de behöver låna... Imorse behövde de visst barnets skor. Då behövde vi bara leta i tjugo minuter innan de dök upp men det ledde till att jag, mkt generad, fick lämna barnet mitt i dagisfrukosten. Jag vet vad personalen tycker om det, om det tycker de inte... men de var faktiskt rätt snälla trots mitt misstag.
Ett rum presentabelt iaf, bara resten kvar? Fast det är lång dag idag så jag lär inte orka några stordåd idag, kanske baka en omgång muffinsar?

taktisk...

oh... jag är SÅ taktisk...
Jag har massa saker som måste göras (städningen till exempel, tror jag måste få det något mer presentabelt om jag skall våga släppa in min mormor här till helgen) men då tar jag vägen förbi biblioteket o fyller på förråden lite. Nu har jag böcker men fortfarande inte tid att läsa...  o dessutom ville barnet gunga, det är en bra ursäkt för att få vara ute och njuta av vårgrönakan istället för att göra nytta inne.
Jag har iaf hängt ut lite tvätt o nu skall jag laga mat så liiiite redig kan jag nog känna mig. Även om jag mest känner för lite hämtmat, en rejäl glass och soffhörnet resten av kvällen.

förnekelse...

EGENTLIGEN sitter jag inte vid datorn... jag har bara en liten paus från städningen. Efter... eh... sju minuters arbete.

gäsp...

Den här helgen blev inte så effektiv som jag tänkt mig... men å andra sidan rätt avkopplande o det var välbehövligt. Igår hade vi grillpremiär o fick släpat fram utemöbler. Inte så dumt.
Nu skall jag atackspurta den här veckan (inbillar jag mig) och hinna både städa o baka inför barnets treårsdag som närmar sig med stormsteg. Tänk att jag varit morsa i tre år snart? Men å andra sidan går det ju att köpa fikabröd... o presenterna är fixade o det är ju vad damen tycker är viktigast misstänker jag.

fem saker

Fick en utmaning från www.yfronten.blogg.se Det tog sin tid men nu fick jag ihop några svar.

5 accessoarer
Glasögonen
Förlovningsringen
ihjälälskade "ryggsäckshandväskan"
hårsnoddar
"spara energi, duscha med en vän"-knappen som hängt med från högstadiet

5 plagg 
Lårlånga skinnjackan
söta, blommiga klänningen
Långa jeanskjolen
Gråa tunikan med sammetsdetaljer
svarta "bibliotekariekoftan" 

5 skor
Svarta "kliv-i" skorna
Blommiga träskorna
Svarta bootsen med låg klack
sandalerna med vansinneshög klack
Fantastiska  jobbsandalerna

5 skönhetsprodukter
Body shops body butter med kokos
Davidof cool water woman
Apotekets fuktkräm
Elisabeth Ardens eight hour cream
Hårfärg

skickar inte vidare men tycker nån att det verkar kul så sätt igång

Räcker det om jag älskar dig?

Fanny är nitton år och går sista terminen på gymnasiet. Hon bor med sin mamma men tillbringar stora delar av sin tid hos pojkvännen Johan som är några år äldre, har jobb och egen lägenhet. Hennes vänner kallar honom skämtsamt för mr P, det vill säga mr perfect och Fanny är helt inne på att de skall leva livet ihop och flytta ihop på riktigt. Men så en kväll spricker den perfekta fasaden, Johan är inte där han sagt att han skall vara och erkänner att han varit otrogen. Fannys värld vänds upp o ner genom sveket samtidigt som det blir uppenbart för henne att mammans drickande är ett problem som inte längre kan sopas under mattan. Sedan var det Finn, läraren i samhällskunskap som erbjuder henne hjälp men det är inte bara tacksamhet hon känner.

Flera elever slukar allt Katarina von Bredow skrivit men jag kan tycka at jag börjar bli för gammal för att förstå tjusningen. Det känns som jag redan läst samma bok en gång innan och jag blir så innerligt trött på hennes fixering vid förbjuden åtrå.


Hungerspelen

I en framtida värld har det som förut var USA blivit ett land indelat i olika distrikt där varje distrikt har sin huvudnäring och många invånare har det riktigt fattigt. Det är ovanligt att se någon riktigt gammal för i de fattiga distrikten dör den som inte kan försörja sig och i de rika distrikten opereras folk. Varje år måste två ungdomar från varje distrikt delta i hungerspelen, en direktsänd tävling på liv och död. Deltagarna lottas fram och enda chansen för den som valts att inte behöva delta är att någon annan frivilligt tar platsen men det är ovanligt i de fattiga distrikten.

Katniss Everdeen försörjer sin familj, som består av modern och en lillasyster sedan pappan försvann i kolgruvorna, genom att tjuvjaga. Hon har bytt till sig mer mat genom att erbjuda sig att ta fler lotter men förbjudit sin älskade lillasyster att göra samma sak men trots att systern bara har en lott blir det hon som väljs. Eftersom Katniss vet att systern inte skulle ha en chans offrar hon sig genom att ta hennes plats men hur skall hon klara sig bland 23 andra som slåss om segern i en tävling där bara en kan överleva?

Jag tyckte att det var en fantastiskt spännande bok, läste den på jobbet och var tvungen att bära med mig den hem för jag kunde inte vänta till nästa dag med att få veta hur det skulle gå och lurade sedan en elev att läsa den och hon kom dan efter och berättade att hon läst den hela kvällen för att hon måste läsa klart.
Boken är skriven av Susanne Collins.


bebisbekymmer..

oj, vilket sjå jag har med mina små. Fick ju fixa ett förband som stöd för en kyckling som råkat fläka sig så benen gled åt sidorna o stackarn föll på rygg. Idag på morgonen såg den inte så pigg ut men efter att jag tvingat i den vatten i omgångar o lurat i den lite mat såg den bättre ut o nu när jag nattade den så var den frammmme o knuffades om maten. Om den klarar sig efter allt detta slit visar det sig säkert vara en tupp med taskigt humör...
De stora kycklingarna har flyttat upp till en avdelning i hönshuset, där har de gått o kikat på varandra stora o små och idag har jag tagit bort hindret för deras lucka i gallret. Nu kan kycklingarna smita ut o in men de stora kommer inte igenom. fast ungsommarna har inte vågat sig ut alls idag. Jag hoppas de kommer överens o får gå med flocken snart så jag kan sätta upp nästa gäng innan de är lika stora som dessa...
Ankorna har en enorm hög med ägg i sitt rede. Nu fint bäddat med dun men ingen anka känner sig kallad att ligga där på heltid ännu. Däremot har de börjat fixa nya gropar att lägga ägg i så jag misstänker att någon vaktar det på deltid iaf. fast Holger o hans fruar har inte lagt ett ägg.. (Holger må vara ursäktad)
Vill ju ha tidiga ällingar iår... nu får de sätta fart!

American wife

Mellan mina insatser som sjukårdare läste jag ut Curtis Sittenfelds "American wife". Jag har läst så många översvallande recensioner av den att jag absolut inte kunde vänta på översättningen även om jag inte var så förtjust i den förra jag läste av henne. Måste säga att det här var bättre, kanske för att jag retade mig mindre på huvudpersonen, även om Alice också är i mesigaste laget enligt mig. Men man kan ju inte ogilla en bibliotekarie? ;-)
Det som lät intressantast var ju det faktum att den utgår från Laura Bushs liv (Fru till George W Bush, USAs förre president) Men egentligen tyckte jag nog att det intressantaste var barndomsskildringen och de funderingar kring uppväxt o personlighet som jag hamnade i. Dessutom insåg jag att jag behöver läsa på en del amerikansk samhällskunskap. har en del luckor märkte jag o det är en aspekt av läsningens betydelse, vissa böcker gör mig nyfiken på hur det egentligen var o på så sätt lär jag mig ett o annat. 

bildbevis

så här såg förra omgånge kycklngar ut som små dunbollar.

får komma ihåg att ta med kameran o visa hur de vuxit...
o här kommer en del av gårdagens kull.

observera den nykläckta som man ser en skymt av nere i vänstra hörnet.... De är bedrövligt söta och kläckresutlatet blev bättre än jag först trodde. Fjorton kläckta ägg av tjugo är betydligt bättre än tre. Dock är det något som är galet med den här omgången för en av kycklingarna igår hade totalt snedvridet ben o fot (inget att göra åt tyvärr, fick ta bort den eftersom den knappt kunde hasa fram) och av de tre eftersläntrarna verkar en ha samma problem även om jag försöker få den att sträcka ut benet och foten (hoppas att lite "sjukgymnastik" kanske kan rätta till det så den iaf kan ta sig fram), en trillar på rygg som en hjälplös skalbagge även om den bättrat sig med lite passning o överlag är det skumma tår på många

piper!

Ha, det piper för fullt i kläckaren. en kyckling ute, två på väg o en har gjort hål. Verkar vara svårt att få vettig luftfuktighet i kläckaren, hinnorna är torra o sega (jag kan  ju inte låta bli att kolla läget när de kämpat i tolv timmar) så det kanske är ett skäl till det pissiga kläckresultatet. fyra ägg av tjugo är inget att skryta med...

jobbigt med påsk..

Puh, jag är helt slut efter det här.. hela min avkopplande semester gick i stöpet och när barnet mådde bättre blev sambon helgledig och DÅ startade arbetslägret...  Klyva ved, gräva, slita... stackars min bortskämda kropp som tagit det lugnt hela vintern. O imorgon är det arbete igen. Just nu riktigt lockande men det går över när man konfronteras med elevernas reaktioner på att skolan startat igen. Fast först har jag det tvivelaktiga nöjet att stressa iväg o lämna blodprov... Det tycker jag inte om.
Idag bestämde vi att om nu barnet var klart med kopporna o skulle vara i skick för dagis imorgon så kunde vi åka på djurparksbesöket idag eftersom vi inte kom iväg förra veckan.Stort jubel från dottern men väl där så sprang hon mest o ville inte titta på djur nån längre stund i taget. "nej, jag SETT den! Nu vi äta mat!"Nåja, vi har årskort så jag hinner se djuren fler gånger. O ta ännu mer bilder på giraffer. (giraffbebisen är söt!). Fast barnets favorit var varvet på hästryggen o därefter stora rutchkanan. största besvikelsen var att det inte var några grisar i klapphagen. (O modern funderade som vanligt på att utöka menageriet med både getter o grisar... *s*)

på plussidan

fast allt är inte elände...
Vi fick ett riktigt fint påskfirande. H målade ägg med stor iver, jag tror hon kommer att kräva att måla sina ägg fram till jul eller så... Vi åt en stor och god påsklunch och letade efter påskägg och vädret har varit kanon. Visserligen har jag slitit med att tvätta en massa maskiner men det känns liksom mkt roligare de första dagarna man kan hänga ut det o tvätten luktar så gott då.

bajsvarning...

min semester blev inte vad jag tänkt mig.. först vattenkoppskarantän o sedan har vi utforskat spänningen med gamla hus, man vet inte vad som kan hända..
Till exempel bakslag i avloppaaystemet... inget rinner ner utan det kommer i retur... där du minst anar det? eller iaf där du minst vill ha det. Som golvet i tvättstugan... bräddfullt med bajsvatten o andra trevligheter... urk! tur att man inte är allt för äckelmagad för det behövde akutröjas. Fördelen är att vår tvättstuga nu är välstädad. Skall skura med Klorin när avloppet är pålitligt igen... fast det kan dröja. Att ställa diagnos där var riktigt intressant o inbegrep till slut en hel del grävande... Den som fixade det hela tyckte visst att avloppsrös var en utgift som man kunde skära i o det gör ju en förtroendefull inför resten av huset... Nåja, nu vet vi vad som behöver göras o haar hitat ett sätt att hålla patienten i schack till dess.
Vattkopporna är värre... trodde det var över för det mesta har skorpor men hon har fullt av pytteknottror som kliar främst på kvällen eller natten. Skulle ju helst slippa sitta hemma en vecka till.

jodå..

visst var det vattkoppor...
Kli o elände hela natten till måndagen kändes det som men sedan fick vi recept på travegyl så de senaste två nätterna har vi sovit istället för att ha smörjt utslag. Tycker lite surt att det är dålig timing att ta det på min semester fast eftersom det inte är jag som är sjuk så är det inte SÅ synd om mig.
Hon har iaf inte så ont av det så länge vi håller kliet i schack men jag hoppas det är över snart... Sambon har lovat att jag skall få komma ut ett tag när han har jobbat färdigt så jag inte blir tokig(are) av att sitta i karantän.

trött o prickig..

jag är trött, har hjälpt till med veden idag. igår satt vi (i det fina vädret) nästan hela dan i bil för att titta på o köpa en vedkap och idag skulle den upp till bevis. Jag går helst inte nära monstret men jag fick köra vedklyven. det var riktigt kul... men tungt! Nu är min rygg sur på mig...
Barnet är  rätt piggt men prickigt. Misstänker att vattkopporna kommer,  vi har bara väntat på dem ett halvår sedan de började gå på dagiset. Tur iaf att vi inte åkte till kusinen.
sen är jag riktigt trött på idioter som bara skämms för att bli påkommna med att stjäla men inte skämms över själva stölden.

vår, ljuva vår!

Åh vilket väder det blev idag. solen värmde o vinden isade inte genom märg o ben. På fikarasten blev jag stående blundane mot solen o bara njöt. Väl hemma satt barnet o jag vid lagårdsväggen (nåja, barnet hade diverse projekt o hade inte tid att sitta men hon gjorde mig sällskap iaf) och jag kände hur humöret tinade upp åtskilliga grader.
Både ankor o höns har fått komma ut o plocka bland de tappra grässtrån som vågat sig upp. Hönsen gjorde visserligen ett utbrytningsförsök för att kolla om det fanns rester efter fågelmatningen men de fick utskällning o så lite mat att leta efter på lämpligare ställe så det gick hyfsat. blir vansinnig på maranhönsen dock, speciellt den ena av dem har noll flockkänsla o drar iväg på lååånga egna äventyr. Misstänker att hon tjuvvärper i nån buske med det lilla odjuret.

Nu skall jag läsa lite i min bok,har läst så många lovord om "American wife" så det är lite kul att jag hitills kan hålla med så här långt iaf..


nytillskott o förnekelse...

Hs kusin har anlänt till världen i förra veckan. Grattis!!!
H förnekar dock bestämt att det skulle ha kommit någon bebis. Den är i magen hos S så det så! "man måste ringa klockan såkommer bebis. så bammar vi pitzan o då blir det en pojke! å pappa ger han en fin klapp! förstår du?" Nåja, hon kanske ger sig när de träffas?

ett stråk av rött

bar nöjd hem Elisabeth Georges senaste från biblioteket förra veckan. Först var det lite trassligt att få till lästid men sedan kom snön på natten till fredagen o alla mina planer på att åka på utflykt blev inställda. Mutade barnet å det grövsta o fick hetsläsa nästan hela dagen. Jag har längtat så efter att få veta hur det skulle gå för Thomas Lynley med tanke på hur jag grinade när jag läste slutet på förrförra boken....
Det börjar i moll med tröstlöst gråväder, hotande regn och förlamande sorg så kanske är det inte konstigt att det var lite motigt att läsa i början. Sedan upptäcker Lynley ett lik på stranden och hans gamla liv gör sig gällande.Jag gillar Georges böcker även om hon ibland kan kännas lite mångordig o jag föräåter henne glatt att vissa karaktärer är platityder. Blir lite arg på slutet men det känns som persongalleriet i serien kan få gå mot ljusare tider. Jag undrar fortfarande över hur det skall gå med Barbera Harvers....

RSS 2.0