slitigt

Lilla T har blibvit förkyld, rejält så... blev skrikigare och olyckligare än nånsin i söndags o när hon fick feber dessutom åkte jag in till akuten för en koll.  Klockan var tå på natten o vägen var först oplogad o sedan full med vatten. Ingen ku körning men eftersom det var så få bilar ute kunde man krypköra.  Tog bar två o en hav timme där inne. äkaren konstaterade virus o att hon ändå var hyffsat pigg (efter febernedsättande) så det var bara att åka hem o fortsätta rensa näsan på snor. Fick iaf lite tips och kartecken för att använda alvedon. 
Kan säga att jag behövde en rejäl tupplur efter det.
Nu snorar hon o hostar så jag bir mörkrädd... Fick fiat en äkartid men ungorna ät bra o mellan hostandet andas hon lugnt o fint så jag skule fortsätta ha kol. Nu trycker jag i henne mat så ofta det går o hon har faktiskt orkat smia lite idag så jag hoppas det vänder. Är rejät trött eftersom jag går på helspänn när hon snnörvlar..
H hostar fortfarande... får hoppas att T kommer indrigare undan.


Bokfrågornas ABC - E


Försöker komma ikapp med Lilla Os bokalfabet.... Nu är vi framme vid bokstaven E

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

1. Å så svårt! Jane Eyre kanske? o doktor Glas?
2. Sverige o Engand är nog de länder jag läser mest från. Har nog inte läst något som skrivits av de forna öststaterna med undantag från ryssland då?
3. Dougas Adams? Nej, jag har oerhört svårt för att plocka ut en favorit när det gäler böcker o författare... finns ju så många man skue vija nämna
4. Måste sjävklart bli "Sinuhe egyptiern" av Mika Waltari, tyckte att det var en fantastisk läsupplevese när jag läste den för över tio år sedan. En egyptisk läkare på 1300-talet före kristus skriver ner sina memoaret, hur han började som hittebarn som sattes ut i en vassbåt på floden, adopterades av ett fattigt par och kom att bli läkare åt farao. Kanske inte så rafflande skriven men intressant.


läskoma beställd?

fick ett presentkort på adlibris o efter ett dygns betänketid var ordern ivägskickad... Nu återstår bara att gå här o tråna i väntan på att paketet skall dyka upp...


1 0340933844 JACOBS, KATE:FRIDAY NIGHT K Pocket 79 kr
1 0425218716 HARRIS, CHARLAINE:REAL MURD Pocket 77 kr
1 0425219798 HARRIS, CHARLAINE:BONE TO P Pocket 77 kr
1 0441017010 HARRIS, CHARLAINE:FROM DEAD Pocket 77 kr
1 0515133876 HAMILTON, LAURELL K.:NARCIS Pocket 77 kr
1 0575085517 HARRIS, CHARLAINE:DEAD AND Häftad 121 kr

kommer att behöva skjuta till åtta kronor själv men det skall nog plånboken överleva...

Bokfrågornas ABC - D

Lilla Os bokfråge-ABC går vidare med bokstaven D

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

1: mycket deckare blir det...  gillar Laurie R King, det är i princip bara för att de inte översatt mer än de två första i hennes Mary Russel serie som jag kom igång med att läsa på engeska. Gillar även kassikerna som Sayers, Lang o Trenter. Svenska favoriten nu är nog Äsa Larsson
Favoritperson är nog just Kings Mary Russel.
2: "En midsommarnattsdröm" gillar jag sedan jag såg en uppsättning av den nån gång i början av 90-talet. Teater Bastard turnerade runt o spelade den på blankvers i ett cirkustält o gjorde stort intryck på mig.
3. Måste vara "Jeeves o Woster". (Det är föresten lite lustigt att jämföra Hugh Lauries roll som Bertie Woster med hans senare tolkning av den cyniske doktor House)
4. Oj, det var svårt att komma på någon... Jag drar till med "amerikanska gudar" av Neil Gaiman. Där är det iaf vinter o rejält kallt i en del av boken.


tomten?

Nej, det är iongen tomtenisse. Det är T som fyllde åtta veckor igår och var finklädd dagen till ära. Fast hon sov sig igenom det mesta av julfirandet, även tomtens besök. Tror hon engagerar sig mer nästa årrosa prinsessa

Tack snälla tomten! Jag har numera en rosa prinsessa med oväsen... men hon är toknöjd o batterierna tar väl slut nån gång.


yaks!

Jag vet att synen på vad som skall finnas på julbordet varierar från hushåll till hushåll... Iår var jag modig o smakade ett pyttehörn på sambons dop i grytan. bläh! Mina fördommar är bekräftade o han får garanterat ha det ifred i fortsättningen. Tror att det är konsistensen som är värst, uppblött bröd är riktigt äckligt tycker jag.
Dock finns det andra julmatsalternativ som är ännu äckligare i mitt tycke. Lillkatten tyckte att hon skulle äta middag under granen idag. Jag tycker att hon skulle äta ute.

svärkakor

pepparkakorna brände jag visst så det blev köpekakor där. Annars var svärkakorna helt ätbara. Prövade för första gången att göra biscotti, med saffran o mandel. Goda men inte mkt saffranssmak av någon anledning? Tror jag skall experimentera lite nästa gång.

julfirande

så var julen avklarad... massa mat o väldigt slappt. Inga gäster eftersom jag förbjöd dem att komma när H var så snorig... Hon hostar rejält o snyter otäcka mängder snor men verkar nu må hyffsta iaf - fast jag tror inte vi skall dela med oss av den förkylningen om det kan undvikas.

 

 


vinter

det kanske blir en vit jul iaf?


Manuskriptet


Litteraturproffesorn Francis tvingas undervisa på en kurs fast han begärt att vara undervisningsfri för att skriva på sin bok. Motvilligt infinner han sig på första föräläsningen o blir förtrollad av en av studenterna, han kan inte sluta tänka på henne oh tar reda på att hon heter Nadia. Hans förälskelse tilltar och hon frågar plötsligt om han kan tänka sig att handleda hennes uppsats. Handedare och student, gamma och ung... det är mycket som talar emot hans förtjusning och han vet inte riktigt hur eer om han skal våga närma sig henne som något annat än handledare eller vän. I samma veva får han ett gammalt manuskript som har kopplingar till Nadias forskning.
Det här var en sån bok där jag irriterar mig på karaktärerna... De känns så platt o huvudpersonens tjuskraft på det motsatta könet gör mig ite avogt inställd. Det var inte i första hand kärlekshistorien som intresserade mig utan jag gillade att läsa om intrigerna, motsättningarna oh avundsjukan på instutitionen för litteraturvetenskap. Roligt var okså att författaren, Henrik H Langeland, skriver in sig själv i handingen genom att ge en föreläsning vid instutitionen och bli föremål för Francis svartsjuka.

snorig jul?

Förra året låg vi däckade hela julhelgen, släpade oss upp för att fixa gran o skinka men inte mycket mer... Hoppades på en bättre jul iår men vi får se för nu snorar o hostar tre av fyra. Ingen verkar må riktigt sjukt än så länge men det är ju tveksamt om vi kan ta emot några gäster. Skall städa iaf så länge jag orkar för det blir lite mysigare julstämning då ju.
Igår gjorde jag mitt årliga svärande kakbak... har två sorters kakor som jag brukar göra o jag får liksom inte fason på dem... Fik slänga en deg för jag glömde bakpuver o rädda den andra med mer smör. fattar liksom inte idén att göra kakreept med mindre smör o soker - det blir ju liksom inte nyttigt för det? Resultatet blev iaf rätt ok. Kommer det inga på födelsedagsfika får jag väl äta upp alla själv. Jag envisas inte med dem för gästernas skull utan för att jag tyker att det hör till julfirandet för mig. Sambon kom o skrattade åt mig o mina muttrade svordommar, han har sett det några år nu... men jag får skratta åt honom när han försöker få til den perfekta knäken istället... Iår blir det nog ett försök med miroknäk.

Drama kring ung dansör

gjorde ett fynd på tradera i november. Hittade äntigen Dorothy Sayers "drama kring ung dansör" som delfinpocket. har kikat efter den ett par år utan att få napp så att lägga tio kronor plus porto kändes het överkomigt även om den var namnad. Tyvärr visade sig att nån har stykit över en mening med överstrykningspenna så jag får hoppas att hitta en snyggare utgåva senare. Iaf har jag nu förmodligen yckats sama hela serien som delfinpocket (kan inte kontrollera eftersom de andra delarna ligger nedpackade pga alla renoveringsprojekt.)
Var naturligtvis tvungen att läsa den när den damp ner i brevlådan. Även om vissa partier känns lite väl mossiga så var det bara att konstatera att jag fortfarande är en smula kär i lord peter Whimsey. Blev så  sugen på att läsa igenom alla delarna i ordning så där har vi ännu ett projekt när renoveringen är klar.

Bokfrågornas ABC - C

Dags för bokstaven C i Lilla Os bokfråge-ABC

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.  Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

1. Litteratur om kvinnor runt trettistrecket som fokuserar på relationer o shopping. Jag gillar Marian Keyes men jag har ofta samma problem med genren som med de romantiska kommedierna: jag blir så arg på karaktärer som bara rör till det för siog genom att inte säga vad de känner o tycker.
2. Anita Diamants "det röda tältet" innehöll en cermoni för att göra flickor till kvinnor. den var lite udda tyckte jag
3. Kommer just nu bara på Artur Dent (från Liftarens guide till galaxen)
4. "This is not a novel to be tossed aside lightly. It should be thrown with great force." Dorothy Parker


De rätta

Del tre i Scott Westerfelds Uglies-serie var jag ju tvungen attt läsa även om det inte behövs för jobbet på ett tag. Tally har blivit en "specialare" och skall medverka till att spåra upp sina gamla vänner i utbrytarsamhälet "smoke" men hon fortsätter att ifrågasätta tingens ordning och blir inblandad i ett inbrott som urartar och får oanade konsekvenser. Tyckte nog att den här var svagare än de tidigare två delarna o jag giade INTE slutet...
De rätta

vi köpte ett zoo

Norpade åt mig den här boken av Benjamin Mee bara på grund av titeln. ni som känner mig eller för all del, ni som läst här ett , har ju begripit at tjag har ett litet zoo hemma. Känns som om boken är taskit översatt och slarvigt skriven. Att hoppa i kronologin är väl ok men att förklara samma saker på flera ställen kan man ju undvika. Fokus ligger på hans privatliv snarare än djurparken känns det som och eftersom jag nog hade tänkt mig nått i stil med Gerald Durrells böcker så blev jag rätt besviken.
Historien om hur hustrun drabbas av en hjärntumör är (av förståerliga skäl) det som han fokuserar mest på men det var inte det jag var ute efter när jag bar hem boken o dessutom är jag väääääääldigt trött på skitsjukdomen cancer just nu.

Vi köpte ett zoo

var?

VAR har vi lagt tösens luciainne nu då? Lillfisen behöver ju iaf inte ekiperas för firandet men linnet vi köpte till stora är spårlöst försvunnet och bara tre ljus fungerar i kronan *morr* VARFÖR kollade vi inte upp det här tidigare i veckan? *suckar*


sex veckor

T blev sex veckor idag.  var på invägning igår o hon väger 4410g. o är 55,5 cm lång. Undra på att strl 56 börjar sitta tight.. en rejäl tjej trots förkyningen med andra ord. I måndags var vi inne o kolade upp henne på sjukhuset för hon hade haft så jobbigt med andningen på kväen innan o det hängde kvar. När vi kom in till läkare hade hon dock piggat på sig o var piggare än på länge.. rätt typiskt men skönt att hon mår bättre. Den verkar gå lite upp o ner förkynigen o igår var hon glad o pigg men idag ite mer täppt, dock hade vi en riktigt trevlig "pratstund" till morgonkaffet. får hoppas tt förkylningen släpper snart så vi kan koppla av lite mer.
Har fotat lite men bilderna är kvar i kameran.

Bokfrågornas ABC - B

u har del två kommit i Lilla O:s bokfrågornas ABC

http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?
Jag är en hamster när det gäller böcker o samlar på mig lite för mycket även om jag lugnat ner mig... Nu köper jag främst pocket med mina amerikanska varulvs/vampyrserier eftersom det är svårt att få tag i de böckerna annars. Vissa böcker köper jag också för att vara säker på att kunna läsa om dem.

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.
Har läst åtskilliga böcker som jag absolut inte kan förstå varför det pratas så mycket om... uslast har jag nog förträngt

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.
Det finns vä iaf litteratur som erbjuder olika tuggmotstånd. Jag är lat och undviker helst de där som skall vara riktigt konstnärligt o fint.. Har läst pinsamt få nobelpristagare men har å andra sidan svårt för Harlekinromaner med.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?
Läser en och annan. Funderar på att läsa nån Elvisbiografi senare. Är inte så förtjust i "eländesskidringar ur verkiga livet" men har tuggat igeom några eftersom de är poppis på jobbet.


Långt hår lagar mat...

H har fått en ny idol.. Hon sitter förtrollad framför TVn o ser Per Moberg laga mat. Hon har deklarerat att "han är min vän" o att han har "fin hår!" o frågar förväntansfullt om det är "ångt hår agar mat" på TV idag?


Kunzelman och Kunzelman

Joakim Kunzelman lever ett liv som han egentligen inte har råd med så när budet om faderns död kommer så tänds ett itet hopp om att faderns konstsaming skall bidra till att få honom på fötter igen. Men när han reser ner till Falkenberg visar det sig att inget är som han och systern trodde.  Viktor Kunzelman var inte bara tavelkonservator och konstkännare, fadern verkar ha levt ett helt annat liv än vad de någonsin anade.
Carl johan Vallgren berättar omväxande om sonens och faderns liv, jag tyckte inget vidare om de partier som utspelar sig i nutid och handlar om sonen. Kände inget vidare engagemang för den delen av berättelsen. Däremot älskade jag delarna om Viktors liv i Berlin och Stockholm och skulle gärna läst mer av just den historien.

glömde ju nästan..

T fyller hela fem veckor idag!Bokfrågornas ABC - A

Hos Yfronten hittade jag en kul utmaning, det är inte hon som startat den men det är där jag plockat upp den...

Se hela bilden1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Marion Zimmer Bradleys "facklan" som jag läste för en himla massa år sedan. Handlar om sierskan Cassandra och hennes berättelse omvad som egentligen utspelade sig under Trojanska kriget.
2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Lite fusk kanske men det första jag kommer på är Mercys sexige varulvsgranne i Patricia Briggs böcker..

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
"lisen kan inte sova" minns jag att jag älskade... när jag har läst den för dottern för hundrafemtielfte gången förstår jag PRECIS varför min mamma var rätt trött på den. det blir lite tjatigt i längden
4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
"giftträdets bibel" av Barbera Kingsolver. En berättelse om en missonärsfamiljs vedermödor i Afrikafislisa...

Lila T har krångel med magen stackarn. Hon rapar, fiser,stånkar och gnyr. Det är inte lätt att vara liten ibland.  Nu har vi varit och shoppat sempers magdroppar. Få se om det hjälper nått. Vore ju inte dumt om vi kan korta ner skrikkonserten på kvällen heller...
Stora tjejen ser inte lika blåslagenut idag när svullnaden gått ner men en rejä smäl hade hon allt fått igår. Dock är hon vid gott mod även om hon var etersprutande sur när jag hämtade henne på dagis idag.
Har mutat med en yougurt och plockat fram vattenfärger och penslar så nu är det bra igen.

The book of lost things

Vissa böcker snubblar man bara över. Det var en ren slump att jag fick med mig John Connolys "The book of lost things" hem och det tog ett tag innan jag kommig för med att läsa den men sedan fastnade jag och hade svårt att slita mig.
Tolvårige David försöker följa en massa ritualer, saker som skall göra hans mamma frisk eller i alla fall inte sämre. Mamman som berättat sagor och läst för honom ligger svårt sjuk och nu är det David som får läsa för henne.
Men alla ritualer är förgävels och modern dör, han och fadern lämnas ensamma. Allt för snart träffar fadern en ny kvinna och det kan inte David acceptera. Han får anfall och kan efter det höra böckerna viska till honom. En kväll hör han sin mors röst ropa på honom och när han följer den hamnar han i en annan värld. En värld befolkad med riddare, dvärgar, människoliknande vargar och varelser han känner igen från de berättelser han och modern läst. Det är en farlig värld och han får uppleva många äventyr och läsaren kommer nog att se på snövit och rödluvan på ett annat sätt efter den här boken.
Det här en av de böcker som tilltalar en bokslukare just för dess hyllning till böckerna, läsandet och dess inneboende kraft.

The Book of Lost Things


det kan alltid bli värre

Jag trösttittar på "arga snickaren". Det är underbart att se att det finns folk som lever i ett värre renoveringskaos än man sjäv. Underbart tröstande!

brrr så kallt!

jaha, imorse var det riktig vinter... fick packa in lilla T rejält men det var nog kallt om kinderna. Vi kom iväg til dagis utan förfrysningar iaf.
T var sömnig idag så jag har fått mycket gjort. Bra- men jag känner att jag borde försöka sova lite själv om jag får chansen imorgon.
Fick hämta hem dottern med en rejäl fläskäpp idag. En iten cykelolycka, hon har inte så ont men det ser illa ut. Däremot får jag nog skjuta på jukortsfotograferingen ett par dagar.
Nu dricker jag te och inväntatar Ts kvällskonsert. Sen får man se om det blir nått sova

Nedräkning

Redan första december! Vart tar tiden vägen? Har varit rätt upptagen av att anpassa mig till livet som tvåbarnsmamma o har saknat ork att blogga. Tar ett tag att få snits på rujansennär man skall ha två barn fullt påklädda för dagislämningen tex. Idag blevdet till att skrapa rutor o lämna med bilen för barnvagnen hade punka. Passade på att åka o handla i lugn o ro ochpå eftermiddagenblev det en sväng tilbiblioteket för att bunkra. Lite tid till äsning måste man ju hitta.
Nåja, jag försöker undvika att stressa för allt som "måste"göras. Har satt upp adventsstjärnor men inga julgardiner, hinner jag så blir det sedan annars överlever jag nog.Bev det jul förra året när hela familjen däckat i förkylning så skall vi nog få ihop det iår med.


RSS 2.0