Bokfrågornas ABC - J

Hos Lilla O har vi nu kommit fram till bokstaven J:

http://lillaosblogg.wordpress.com/

 • Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
 • Berätta om en bok om eller av en journalist.
 • Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
 • Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
 • 1.Jag gillar Charlaine Harris vampyrserie (som ligger till grund för TV-serien "Tru blood". Där berättas det faktiskt i jag-form... Läs för sjutton inte den usla venska översättningen bara.
  2. Här måste jag ju få tjata lite om Barbro Alving. Tycker att det är fantastiskt att hennes kåserier till största delen fortfarande känns underhållande. Hon skrev under signaturen "Bang" och som "Kärringen mot strömmen" Vissa texter får mig att sitta o småfnissa i soffhörnet även vid omläsning.
  3. I "Bergets döttrar", av Anna Jörgensdotter, som jag läser nu finns det edn del av det.
  4. Får jag dra till med Stieg larsson igen? Förstår inte varför det blev sånt liv om böckerna, han hade mest tagit standardideerna från ett gäng amerikanska, eller iaf engelskspråkiga, deckare o placerat dem i svensk miljö...


  Bokfrågornas ABC - I

  Jag ligger lite efter nu men jag har kommit fram till bokstaven I utmaningen från http://lillaosblogg.wordpress.com/

  • Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
  • Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
  • Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
  • Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?

  1. Oh, hjälp... ibland identifierar jag mig totalt med huvudpersonen men när jag skall ge exempel står det still... När jag som gymnasist läste Jonas Gardells böcker tror jag att jag identifierade mig med de flesta huvudpersonerna...
  2. Till minnet av Edward av Elisabeth George, en kille hittas mördad på en internatskola. Var vääääldigt länge sedan jag läste den nu...
  3. Drar till med Gardell igen. Triologin med "En komikers uppväxt", "Ett ufo gör entre" och "Jenny" handrar ju om det här med identitet.
  4. http://www.bookdepository.co.uk/ totalt livsfarligt med fri frakt... www.bokhora.se och ett gäng andra bokbloggar


  Besiktning...

  Idag har jag varit o besiktigat bilen. Blev lite nervös när hon tog gooooooooood tid på sig vid framhjulen o började fundera på vad nya stötdämpare kunde tänkas gå på men röde baronen slank igenom utan en anmärkning. Hade den inte varit så lortig så hade jag pussat på den!
  Snöröjningen lämnade - som vanligt - ett o annat att önska.... Men det gick hyfsat att köra o motorvägen var nästan plogad... Inne i stan var det värre. Jag körde till gamla jobbet, parkerade i en snödriva o gick in på en bebisbesiktningsrundtur. Himla trevligt även om det var en snabbvisit. Folk verkade glada att se mig även om de flesta inte hade tid att prata med MIG när T väl var vaken. Hon sken som en sol när hon vaknat o fått mat o hade så många tanter o farbröder att prata med (även eleverna får gälla som det jämfört med en tremånaders) Lite lustigt att även många gossar ville fram o kika på bebis, när jag gick i gymnasiet var inte bebisgullning högt upp på listan bland killarna. Sedan däckade T totalt slut av alla nya ansikten o sov som en sten i tre timmar. Jag hann göra lite ärenden o hämta storasyrran innan hon vaknade igen med ett illvrål. Hon var ju hungrig så klart.
  Annars har jag egntligen inte tid att sitta här, borde läsa istället. har två böcker på gång som jag tänkt läsa ut i januari. Tre dagar kvar o rätt många sidor. Finns egentligen inget måste bakom men "Bergets döttrar vore kul att hinna klar så jag kan haka på boktipsande bibliotekarierna Elin o Siskas läsecirkel på måndag.


  Narcissus in chains

  Jag BORDE nog ha anat oråd av titeln? Men jag ville så gärna göra ett försök att återknyta bekantskapen med Anita blake... Jag hetsläste de första delarna av Laurel K Hamiltons serie förra året o blev lite övermätt men nu var det dags igen.
  o hjälp vad jag blev besviken! Nu har hon totalt spårat ur i evighetslånga, dåligt skrivna sexscener och beskrivningar av hur lite och hur utmanande kläder folk har på sina perfekta kroppar... Tror att korrekturläsaren ocså fick nog för det känns som det är onödigt gott om upprepningar. Till slut klagar jag för sambon att det känns som att försöka läsa en porrfilm.
  Dock finns det faktiskt spår av en riktigt spännande handling men den får inte riktigt chansen att ta fart för man fastnar i sexsjoken.

  Storm över landet...

  Efter allt som har stått om den fruktansvärda snöstorm som väntade blev jag lite snopen när jag vaknade imorse o det bara kommit lite pudersnö. Himlen såg dock misstänkt grå ut så jag ringde till dagis och sa att stora tjejen stannar hemma idag för jag vill inte riskera att det är full storm när jag skall hämta. H var faktiskt med på det förslaget för iogår var hon jättetrött efter dagis o fortsatte sova när väckarklockan gick igång imorse (hon brukar studsa upp vid första signalen de flesta mornar) så hon behövde nog en liten paus.
  Precis när det var dags för dagislämning egentligen tittar jag ut och ser hur snön yr o vinden har friskat i. Kändes väldigt bra att inte behöva släpa ut barnen i det vädret.  Vi får ta det som en mysdag helt enkelt o jag tror att vi hoppar BVC-besöket med, tänker inte ut o köra bil i det här om jag inte måste. Blir långfrukost i soffan till att börja med.. H ser på TV o T kör ett pass i babygymmet o jag skall nog försöka läsa lite... Inte i "hjärtdjur" dock, den har jag gett upp för den här gången. Vackert språk men rätt underlig och inget jag prioriterar när jag har tre snabblån på gång samtidigt...

  lördagsnöje

  T har varit (är) förkyld igen så natten till fredag fick jag sitta upp o sova med henne i famnen... nu verkar det lite bättre men fortfarande snörvlig... och jag med.
  Min bok är helt hopplös dessutom. Läste de tidigare delarna för ett år sedan och med den här delen urartar det totalt. Dåligt skrivna sexscener o upprepnoingar. Gissar att den som skulle korrekturläsa inte heller orkade läsa så noga. Skulle kunna stryka mycket känns det som men jag läser vidare, även om jag hoppar över de hopplösa partierna, för att det finns fortfarande spår av nått slags spännande handling här o där...
  Sambon offrade sig och åkte och köpte hö så nu har jag burit in nio balar och imorgon blir det till att städa bilen. Skönt att fåren har mat iaf.
  Dessutom har jag sorterat en massa tvätt och hittade min försvunna bilnyckel på köpet... vete sjutton varför vittrorna lämnat den i tvättkorgen?

  onsdagsnöjen

  När vi skulle iväg till dagis imorse sjöng fåglarna så jag blev fnoskigt glad. Kanske finns det hopp om att det blir vår iår med. Börjar se fram emot att sitta vid ladgårdsväggen o dricka kaffe i den första varma solen... några veckor till så är vi där!
  Lämnade stora på dagis o tog lilla med mig på utflykt. Vi (nåja, T sov) har köpt ankmat, fårmineraler o mängder av människomat så får jag bara hämtat hem llite mer hö så kan vi utfodra alla ett tag till. Men det är fruktansvärt trist på att lägga pengar på mat... så trist att jag blev tvungen att tröstköpa ingridienser för att kunna göra semlor.
  Fick tankat bilen med så nu är man lagom fattig...
  Väl hemma fick det bli lunch för T o mig och sedan har jag suttit i telefon med posten för att försöka leta efter min bokbeställning som skickades den åttonde o ändå inte dykt upp. Morr! Inga besked men jag skulle ringa igen senare o dyker den inte upp i slutet av  veckan får jag reklamera. Surt med trassel eftersom det lät så oerhört bra att kunna beställa till vettigt pris utan frakt. Andra har ju fått sina grejor utan problem o nu får de se till att hitta eländet för jag behöver lite mer att välja på i läsväg.
  Förresten njuter jag av att vara nyklippt. Tvingade sambon att hjälpa mig igår så nu har jag axellångt hår som går att kamma iställte för en trasslig man. Blev nån slags pagefrisyr av det o förmodligen inte jämt någonstans men jag har ingen lust på att lägga mina pengar på frisörbesök just nu... (det kan ju bli en bokorder till)
  Impectabeställningen är gjord med så om nån vecka kan jag ta fram jordsäcken o vakta brevlådan...

  The Friday Night Knitting Club

  Kate Jacobs roman finns översatt till svenska under titeln "livets aviga och räta" men av olika anledningar kom jag att läsa den på orginalspråk. Det är bitvis en söt bok med gott om moralkakor och pekpinnar om hur kvinnor skall leva sina egna liv och inte genom en man. Ibland känns det lite VÄL amerikanskt för att jag skall kunna identifiera mig med det men det är rätt trevligt att läsa en roman som utspelar sig i New York utan att fokusera på flärd och shopping.
  Georgia Walker startade butiken "Walker and Daughter" när hon var gravid, ensamstående mor. med hjälp av sin äldre väninna Anita har rörelsen växt till en blomstrande garnbutik och tolv år senare samlas kunderna mer eller mindre ordnat en gång i veckan för att få hjälp med sina stickningar och för att prata om livet. Mitt problem är nog att jag inte på allvar blir intresserad av hur det skall gå för Georgia, Anita, KC, Cat, Lucy och Darwin mer än under enstaka passager. Vet inte om det är jag som är grinig men det känns sockersött och platt och inte så bra som jag hade tänkt mig. Hade jag fortfarande varit gravid hade jag nog grinat på slutet men nu hade jag dels blivit varnad om att nått sorgligt väntat o tyvärr dessutom råkat läsa VAD så jag läste mest för att läsa ut den.
  Det finns en del två"Knit two" som inte översatts och jag råkade läsa om den innan jag läst ut ettan - Gör inte det för det var en rejäl spoiler.. Dessutom tror jag att del tre "knitting the season" är på väg att ges ut.

  Friday night knitting club

  Svart som natten

  Januari på Shetlandsöarna och snön ligger vit och kall. Det är första dagen på terminen och Fran Hunter har precis lämnat av dottern på skolan när hon på hemvägen hittar kroppen efter en ung flicka som hon genast känner igen som den som suttit barnvakt åt hennes dotter flera gånger. Misstankarna och skvallret riktas genast mot den ensamme särlingen Magnus. Men kommisarien är inte övertygad om att skvallret har rätt.
  Har gått o fingrat på Ann Cleeves deckare vid några biblioteksbesök o nu fick den följa med hem. Exotisk miljö med Shetlandsöarna o en känslig och skild kommisarie... Det här är mer mysdeckare än hårdkokt o hon blir inte så uppenbar att man redan halvvägs vet vem som gjort det. Dock kan jag tycka att hon litar lite för mycket på att miljön skall farcinera. Vissa händelser kunde jag förutse rätt tidigt (eftersom jag ju läst en o annan deckare innan) men jag är ändå inte säker på vem som ligger bakom vilket är klart godkänt betyg. Lite pladdrig kanske men det kan hänga ihop med ett behov av att presentera karaktärer o miljö så det kan bli intressant att läsa fler av henne.

  Svart som natten

  Bokfrågornas ABC - H

  Nu kommer bokstaven H hos http://lillaosblogg.wordpress.com/

 • Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
 • Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
 • Och den ultimata hjältinnan?
 • Vilken är den bästa historiska roman du läst?
 • 1.Meeeeeeeeen! Hur skulle jag kunna välja en? Mary Russel i Laurie R Kings böcker kanske? Isf just nu
  2.  Pratar vi actionhjälte så kanske jag skall föreslå Dirk Pitt? o då snackar vi inte om hurt han är i den usla filmatiseringen av Clive Cusslers Sahara....
  3. För att fortsätta på actiontemat kanske jag skall svara Mercy Thompsson. Mekanikern som kan förvandla sig till en coyote och som alltid hamnar i trubbel med varulvar, vampyrer o annat i Patricia Briggs serie.
  4. Jag tyckte mycket om Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter när jag läste den. Det kanske inte är den bästa historiska romanen men det är iaf en av dem som gjor störst intryck på mig.

  På det hela taget oväntat svårt att svara på den här omgången tyckte jag... Har över huvudtaget svårt för att plocka ut EN favorit när det gäller böckernas värld. Känns alltid som om jag missar en massa som borde nämnts då.


  Det kliar i fingrarna..

  Nu är det äntligen dags att göra en fröbeställning, gisses vad det kliar i odlarfingrarna...  Planen är att ta det lugnt o inte odla mer än jag hinner med (drömma kan man ju alltid) men nu måste jag ju beställa så jag kan så chili o paprika i tid...
  I övrigt blir det frö till tomater (minst två sorter misstänker jag), gurka, majs och ärtor... Lutar åt att jag beställer från Impecta

  snorträsk...

  Jaha... T är förkyld igen... o magen bråkar.. men hon är glad emellan iaf. Hon börjar intressera sig för saker i babygymmet nu o iförrgår upptäckte hon sin "fluga". Leksaken vi hängt på sufletten till hennes vagn. Den var verkligen tokspännande tills hon somnade av utmattning...

  Dead and gone

  Även om jag konstaterat att man inte skall läsa för många av Charlaine Harris Sokie Stackhouse-böcker på raken kunde jag väl inte hålla mig från att läsa del nio direkt efter del åtta (hade den ju hemma) och det funkade rätt bra trots allt. Det blir bitvis rätt spännande även om de taffliga sexscenerna är tillbaka.
  Varulvar och andra shapeshifters offentliggör sin existens och det verkar gå rätt smidigt men en morgon hittas en av hamnskiftarna mördad bakom baren där Sokie jobbar. Dessutom dyker hennes mystiska släkting upp och varnar henne för att hon är i fara.
  Handlingen känns, trots dramatiskt slut, som en parantes. Dessutom har Harris ihjäl ännu en av mina favoritbiroller.
  Del tio kommer i vår, då har nog suget infunnit sig igen.
  Dead and Gone

  Förresten, jag gillar inte omslaget... även om jag varit kluven till de tecknade omslagen är de iaf charmiga.


  From dead to worse

  Fortsätter beta av Charlaine Harris serie om den telepatiska servetrisen Sukie Stackhouse. Efter del sju var jag lite less på det hela eftersom jag gjort misstaget att hetsläsa tre delar på raken vilket hade ungefär samma avskräckande effekt som att dra i sig för mycket godis... det är liksom inte gott längre för man har ätit för mycket. Nu hade jag dock hunnit komma över det o det är trevligt o rätt mysigt att vistas bland söderns vampyre, shapeshifters o häxor..
  Bland varulvarna pågår det en maktkamp om ledartiteln och Söderns vampyrdrottning är försvagad efter atentatet i den förra boken så hotet från uppstickare är påtagligt. Sukie blir naturligtvis indragen i dessa händelsers centrum.. och ingen har sett till hennes pojkvän på flera veckor.
  Det jag tycker är riktigt sympatiskt med den här boken är att den saknar de taffliga sexscener som finns i många andra delar av serien. Minst sympatiskt är att hon lyckas ha ihjäl två av mina favoritkaraktärer som jag fäst mig vid även om de bara är statister i handlingen.. jag gillade dem iaf *tjurar*


  From Dead to Worse 


  läskoma under uppsegling...

  Jag hoppas iaf att jag har en rejäl läskoma att vänta. Mitt Adlibrispaket har väntat på mig sedan torsdag kväll men på grund av klantighet lyckades jag inte hämta det i fredags. Stålsatte mig o beslutade att det får ligga där det ligger tills imorgon. Då skall jag passa på att kombinera med ett biblioteksbesök. Har en reserverad bok att hämta såg jag. Lär ju komma hem med en kasse...
  Nu börjar stora dagis igen så förhoppningsvis är lilla införstådd med vikten av att låta mamma läsa på dagtid...  jag har ju dessutom en betällning till men när den kommer vet jag inte. Det står "processing" på den än så länge o jag hoppas att de skickar de som finns o inte väntar tills min förhandsbeställda bok kommer ut. Fast jag har redan en lång lista på fler böcker jag vill ha... Lite lätt beroende?

  Har inte läst en enda bok iår pinsamt nog.... så jag har ju lite att ta igen


  Bokfrågornas ABC - G

  Nu har bokfrågorna kommit fram till bokstaven G hos
  http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/01/06/bokfragornas-abc-del-7-2/

 • Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
 • Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
 • Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
 • I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?

  1. Det vimlar väl av gubbsnusk o snuskgubbar i litteraturen? Kan man inte räkna in Stieg Larssons häraldsbetäckare Blomkvist dit? Har inte sett filmerna än men det skall bli skönt att slippa allt dravel om hans sexliv o få lite fart på handlingen istället.
  2. Första gången jag läste "Black Beauty" grinade jag så på slutet (när Ginger dör) att mamma kom springande o undrade vad som stod på... sedan dess har det hänt då o då. Grät till exempel när jag läste "nattfåk" men det skyller jag på att det var fel bok för alla gravidhormoner..
  3. Mina diktsamlingar med Boye, Ferlin och Gullberg - de känns som gamla vänner vid det här laget.
  4. Dorothy Parker (om man törs för hennes vassa tunga), Barbro Alving (som verkar ha varit en klok o modig kvinna), Tage Danielsson (som nog hade behövts i de politiska debatterna ett tag till) o Astrid Lindgren (vilken karriär egentligen, från vild pojkflicka som råkar bli på smällen till att bli hela Sveriges sagotant) Det kunde nog bli intressant men jag skulle bli totalt starstruck o inte våga säga något.

 • Bokfrågornas ABC - F

  Bokstaven F i lilla Os bokfrågornas ABC tog lite tid..

  1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!

  2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

  3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

  4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

  1. Jag har läst så många som på nått sätt rör frihet... ändå är det första som dyker upp i huvudet alla äventyrsböcker man lästr i slukaråldern. Till exempel "det stoea skogsäventyret" om tre bröder som rymmer ut i skogen för att slippa åka till internatskola.
  2. Jag är rätt usel på att se film över huvudtaget... så ofta läser jag boken o struntar i filmen. "stekta gröna tomater" är väl ett av undantagen där jag bara sett filmen.
  3. Jag tyckte att ""bridget Jones dagbok blev charmigare som film...
  4. Det är synd att min favorit Laurie R King har försavunnit lite i deckarfloden, det har översatts en del men inte tillräckligt.. o så är det synd att böcker blivit lite färskvara. Det kan vara svårt att sälja in slitna böcker när man jobbar på bibliotek eller så gömms de undan pga platsbrist.


  Tack Yfronten..

  Nu fattade jag plötsligt vad du menade med äggpaket. Trevligt när man kommer på att man har födelsedagspresenter undangömda o dessutom lyckas hitta o öppna dem trots att de blev undanstuvade i renoveringskaoset.

  Jättegulliga, Tack så mkt! (o kaffedushkrämen luktar ju kaffegodis, jag kommer att bli hungrig av den *s*)

  hoppsan..

  råkade tröstshoppa lite igår... Sedan jag fick tips om the book depository så har jag surfat runt o drägglat... nu lyckades jag iaf få ner odern till rimliga siffror
  The Corfu Trilogy 1 €11.42 €11.42
  A Spell of Winter 1 €8.27 €8.27
  The Affinity Bridge 1 €7.53 €7.53
  Silver Borne 1 €5.83 €5.83
  Delivery FREE
  Total €33.05


  Silver Borne är en förhandsbeställning dessutom, lite mer än åttio dagar till den släpps.. skall bli spännande att se om allt kommer som det skall. Fanns mkt jag ville ha där som sagt. Kul att hitta Gerald Durrels böcker där. Blev så sugen för jag vet att jag läste ett par av dem när jag bode i Sandviken.  Då tyckte jagh att de var roliga men lite föråldrade så det kan vara kul att se vad man tycker åtskilliga år senare.
  Observera förresten att det inte bara är varulvar o vampyrer.
  OM det här funkar bra skall jag slänga iväg minst en beställning till. Är SÅ sugen på senaste Mary Russelboken men den kommer inte i pocket förrän till sommaren. Vill gärna hålla mig till dess eftersom jag har de andra delarna i pocketformatet.

  saknar...

  Inte många minuter kvar men den här dagen är fortfarande mest mammas födelsedag för mig även om hon tyvärr inte får fira den längre. saknar lite extra en sån här dag. Hon skulle ju varit med. Nu har jag två fina tjejer som inte får träffa sin mormor. skit är vad det är!


  viagra för snöret?

  jag får väldigt mycket spam med erbjudande om diverse läkemedel... bland annat kanonerbjudande om viagra. Jag har hittat det ultimata användningsområdet - klädstrecket i källarn slokar ned mot golvet så fort det ens ser ett vått plagg. Där skulle det behövas lite fjong på snöret...

  god fortsättning

  det är vad jag hoppas på iaf. T är fortfarande dyngförkyld o igår satt vi på akuten igen för hennes bedrövliga hosta.. Hon fick inhalera adrenalin o det verkar ha gett henne lite återhämntnings från hostan. Idag har hon verkar hyffsat pigg om än snorig, hes o lite hostig. Jag hoppas verkligen det räcker för den här gången nu..
  Skulle vara skönt att göra nått roligt under ledigheten o inte bara ängslas över hosta o snor.
  En ljuspunkt är iaf att min adlibrisbeställning är på väg. Ångrar lite att jag snålade o tog gratis frakt för nu får jag dem tidigast onsdag...

  RSS 2.0