Det skall böjas i tid

...det som krokigt skall bli. Vid fyra månader kan T hålla hjälpligt i saker så då är det dags att börja läsa.

gnäll, gnäll...

Altså.. jag har varit lite trött på att det måste komma så MYCKET snö.. o att det varit så kallt... Men jag gillar inte det här slaskandet nått vidare. Snön ligger i trista blöta drivor o allt är grått. Så säger de att skiten skall frysa på igen? Glöm att jag går ut då utan broddar o hjälm samt en kudde på baken.

Paket

Rena julafton idag. Hämtade tre paket (och en trevlig gäst) på utlämningsstället. Fick ett smärre utbrott när de påstod att jag inte skulle kunna hämta det paket som skickats med posten eftersom datasystemet krånglade men när de väl lyckats leta upp de två andra så hade systemet hoppat igång. Tror inte jag var deras favoritkund med tanke på att varje paket var skickat med olika leverantörer o därför fanns på olika ställen.
Det slutade iaf lyckligt o nu har jag bokhögar så jag klarar mig minst en vecka.
Fast nu skall jag glo på sport (o schlager) och käka godis, chips och annat onyttigt medan jag funderar var man börjar.

sportdåre...

T har dåliga vanor... hon vill se på TV. Gärna skidor. Då ligger hon och ormar på sin lekfilt och skällpratar med åkarna. Undra vad vi skall ta oss till efter OS? Det stackars barnets liv kantas av motgångar. Först tar julen slut och hennes favorittomtar försvinner in i jullådan igen och sedan kommer utbudet av skidåkare att minska. Det kanske är karaktärsdanande?

Bokfrågornas ABC - N

Dags för bokstaven N  i Lilla Os bokfrågor denna extra snöiga onsdag.

 • Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
 • Vem är din nordiska favoritförfattare?
 • Vem är den senaste nykomling du läst?
 • Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?

1. Jag är för lat som läsare för att riktigt uppskatta Nobelpris... De jag läst "godvilligt" är väl Lagerlöf och Lessing. Årets pristagare hade ett väldigt vackert språk men jag hade för mycket om o kring mig för att läsa ut hjärtdjur på två veckor.
2. Jag är dålig på att välja EN ju... Norske Jo Nesbö gillar jag skarpt men det innebär inte att han är det självklara svaret (bara kortaste utläggningen)
3. Har blivit dåligt med debutanter det sista... Jag är däremot fortfarande stolt över att jag "hittade" Mikael Niemi och hans dikter innan han blev tokinne efter "populärmusik från Vittula"
4. OM? Listan är enorm... Sofie Oksanen har jag iaf lånat hem från biblioteket nu så henne kan jag kanske bocka av om några veckor.


rearusig

Jag har gjort lite (ja, jämfört med mängden det kunde varit om jag inte skärpt mig) beställningar på nätbokhandlarna... Men man måste ju stödja små rara boklådor som inte ätits upp av nån kedja. Speciellt om de rear ALLA böcker? 50 % på pocket o gissa om jag blev hagalen? Tur för mig att små boklådor har begränsad plats och att jag har nån slags karaktär. Nio stycken pocketböcker och tre barnböcker blev det. Får återkomma med titlar när jag summerar reaköpen.
Bokusbeställningen är skickad kom det mail om och på AdLibris var en av böckerna slut.

Vampyrens märke

En dag väntar en död kille vid Zoeys skåp i skolan. Det är en vampyrspårare och han är där för att märka henne. Hon kommer att förvandlas till vampyr och måste därför bege sig till internatskolan "Nattens hus" där hon kommer att få lära sig allt hon behöver veta inför sitt nya liv. OM hon nu överlever förvandlingen vilket inte är självklart.På skolan stöter hon omgående ihop med den bitchiga Afrodite och börjar rätt snart misstänka att allt inte står rätt till på nattens hus.
Jag snappade åt mig den här boken vid förra biblioteksbesöket för att jag ville ha något lätt att läsa eftersom min läshög är rätt mastig just nu. Jag märker omgående att jag äe För Gammal för storyn... Det är så high-schoolinriktat att min förmåga att identifiera mig är täckt av mossa. Språket skall vara ungdomligt men jag tycker det känns tillkämpat? Min ålder igen? Översättarmiss eller tycker tonåringar i målgruppen om det? Alla vampyrerna är "sjukt snygga" och jag är fort rätt trött på den frasen. Skolan är allt det där tonåringar önskar (tror författaren) att skolan vore och vi slänger in lite kärlek, vänskap, familjekonflikter, minoriteter, homosexualitet, homofober, maktkamp, mobbing, amazoner, gudinnetro... o vampyrism då.. Rör om o låt koka. Kanske tar de in för att locka alla med första delen? Jag tyckte det var rätt fånigt men det hindrar inte att jag kommer att läsa del två med. Måste ju ge det hela en chans till - det är ju vampyrer med för sjutton!
P. C Cast och Kristin Cast som skrivit den här boken är föresten mor och dotter.


Vampyrens märke

Bokfrågornas ABC - M

Nu kör vi bokstaven M hos http://lillaosblogg.wordpress.com/

 • Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
 • Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
 • Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?
 • Jag söker också en bok om makt.
 • 1.Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap. Bitvis är maten betydelsefull.
  2. jag vet faktiskt inte! Just nu funderar jag en del över min morfarsmors liv, hon var en skönhet o fick ett utomäktenskapligt barn som sedan adopterades när hon gifte sig (var det en "tjuvstart" eller var henns nya man "snäll" nog att ta in en gökunge? Det var ju verkligen inget man pratade om på den tiden så man kan bara funder
  3. jag har *generat hostande* inte läst någon av dem... bara tänkt att jag borde.. Nu håller jag iaf på att beta av orange prize-vinnarna så det där kanske blir bra som nästa utmaning?
  4. Vi kanske skulle dra till med Egalias dötrar? Kul grepp att vända på genusfördommar o låta männen vara svaga o kvinnorna stark "för det är trots allt kvinnor som föder barn".. Kan vara ett sätt att belysa maktstrukturer.


  Minnen av flykt

  Om man har varit med om det värsta, hur påverkar det resten av livet? Om man tvingats lämna allt boakom sig utom kläderna man råkar bära vid flykten?  Om ens familj ingår i de ofattbara siffrorna över hur många judar som avrättades under andra världskriget.Hur tacklar man minnena?  Hur handskas man med berättelserna om alla sätt som folk har avrättats på, om allt som skett och att man själv överlevt?
  Sjuårige Jacob undkommer när hans föräldrar dödas av nazisterna, hans syster förs bort o när han lämnar gömstället och hittar föräldrarnas kroppar flyr han. På dagarna gräver han ner sig i jord och löv och om nätterna rör han sig bort från det som skett. En dag dyker han upp, som en levande lerstod, framför ögonen på den grekiske arkeologen Athos som tar hand om honom. Gömd under Athos rock smugglas han ut från uträvningen och sedan vidare till Grekland. Där på en ö börjar han lägga grunden till ett nytt liv. Athos försöker besvärja Jacobs mardrömmar med berättelser om naturen, historien  och rymden.
  Jag tror inte att jag hade valt att läsa Anne Michaels bok bara på urval av baksidestext och omslag - det låter ju så dystert - men eftersom den ingår i Paperback lovers Orange prize-utmaning så övervann jag mina fördommar. Visst är det bitvis dystert och tungt men det är också vackert och ljusglimtarna är klara och hoppingivande. Jag är glad att jag valde att fega och läsa den svenska översättningen för det är ovana termer som jag inte begriper på svenska ens och en berättelse som bitvis är fragmentarisk, som skärvor, och man får pussla ihop den sönderslagna krukan för att kunna se vad bilderna på dekoren berättar. Orginaltiteln är Fugitive pieces och det känns som det stämmer bättre med engelskans dubbla betydelse, här finns både flyktiga minnen och flyktingens minnen, små bitar som berättar en stor historia. Det var fruktansvärt att läsa om alla avrättningsmetoder och som småbarnsmorsa är det extra jobbigt att läsa om spädbarn som spetsas på bajonetter och barn som skiljs från sina föräldrar... Men i krig förekommer mycket som inte borde förekomma o om det är fruktansvärt att läsa om det så vill man inte ens tänka på att uppleva något liknande.
  Ändå maåste jag säga att jag tyckte om boken även om jag blev förvirrad på en del ställen o rätt arg på huvudpersonen på ett par andra. Dessutom blir jag väldigt sugen på att åka till den Grekiska övärlden... Men jag funderade nästan på om man skulle läsa den en hgång till för att se om man fattade allt egentligen.


  räcker nu?

  det har snöat hela helgen o jag längtar efter vår! Så här ser min bil ut idag

  jag var ute och körde i torsdags så all snö har kommit sedan dess...

  Det gäller att inte förvirra sig från de upptrampade stigarna


  snö, djur och barn...

  som det har snöat idag! Släppte ut hunden på kissning imorse o såg hur han pulsade iväg o det bara fortsatte o fortsatte... våren känns väldigt långt bort idag.  Inte riktigt läge för att grilla...
  Det har snöat rätt mycket från december, se bara på utebordet.

  Det är inte lätt att vara katt när det är fullt med snö överallt, man får hålla sig i andras fotspår för att slippa skutta genom snödrivorna.

  baggskrället står kvar i sin box efter en vecka, hitills verkar det inte som han kan stånga sig ut men han har inte gett upp, nöjd är han INTE.

  Kan säga att jag är glad att jag envisades med att det skulle vara en bräda över dörren. det gör det liiite svårare att hoppa ur.

  o barnen växer...


  tjena syrran!


  habegär...

  Inte nog med att jag har varor för 300 spänn som jag vill beställa från bookdepotisory, undantaget atyt jag skall beställa två Laurie r King till sommaren, nu råkade jag kolla lite på Dorothy Sayers.. Jag BEHÖVER verkligen läsa om Lord Peter på orginalspråk känner jag.. undra när ekonomin tillåter det?

  Murder Must Advertise

  farligt hög "att läsa"-hög

  Min hög med böcker jag "måste" läsa växer i oroande takt... senast idag bar jag hem två nya från biblioteket....
  Just nu håller jag på med "minnen av flykt" (Anne Michaels) o den är jättevacker men det går inte att läsa den fort. Samma sak med "sommarljus" (Jòn Kalman Stefánsson) som jag tjuvbörjat lite på.
  Sen har jag "Stalins kossor", "Vindens skugga" och "Den siste läsaren" hemburna med... Inte så lättläst någotdera misstänker jag... 
  Dessutom har jag två olästa från min bookdepotisory-beställning som väntar på uppmärksamhet...

  Vet ni vad min starkaste känsla mitt i detta är? Jag vill beställa MER böcker. Lite galen är jag. 

  bitleksak

  jag vet inte om vi skall skylla på tänder, utvecklingsfas, magont, förkylning eller vädret men T har varit riktigt grinig några dagar nu - för att inte tala om att hon producerar sanslösa blöjpresenter... Misstänker att tänderna iaf kliar rejält nu eftersom hon dreglar o gnager argt på händerna. Plockade fram bitleksakerna som H hade men det är samma som för storasyster - Mamma är den bästa bitleksaken.
  Tur att hon är ett riktigt solsken emellan så man finner sig i allt tandlöst gnagande


  Rätt åt dig!

  Stephanie bor i London med sin man som är veterinär och sin son. Katie bor på engelska landsbyggden och har rätt nyligen blivit sambo med föreståndaren för traktens veterinärklinik. Det visar sig snart att de har än mer gemensamt - det är i själva verket samme man de bor ihop med, han delar sina veckor mellan de två kvinnorna. Till Katie har han sagt att han är skiljd och när de två kvinnorna avslöjar hans bluff vaknar tanken på att ta en riktigt rejäl hämd för hans svek Genom att inte låssas om att de avslöjat hans dubbelliv och sammarbeta i det tysta kan de utsätta honom för riktigt jobbiga upplevelser. Men är hämden verkligen rätt igenom ljuv?
  Jag tyckte väldigt mycket om den förra boken av Jane Fallon som jag läste, "dumpa matthew". Tyvärr tycker jag inte att den här når upp till samma nivå. Det finns fortfarande mer bett än i ordinär chick-litt men storyn har liksom tagit slut långt innan boken gör det och jag har noll förståelse för varför någon kvinna överhuvudtaget vill ha ihop det med "pappfiguren" James, att Matthew i förra boken var lite träig var lättare att ha överseende med men här hade det behövts lite mer engagemang även i skildringen av den manliga huvudpersonen. Det räcker liksom inte med att skriva att han är charmig när nästan allt vi får exempel på visar honom bortgjord och uppblåst.

  Rätt åt dig!

  A bone to pick

  Del två i Charlaine Harris serie om småstadsbibliotekarien Aurora Teagarden.
  Här börjar det med att Aurora dels går på sin före detta pojkväns bröllop (o upptäcker att blivande frun är synligt gravid) och vid begravningen för sin vän o kollega får veta att denna valt att lämna sitt hus och en rejäl summa pengar i arv till henne. När det första glädjeruset lagt sig börjar hon fundera. Varför just hon? För att de båda är bokälskande ogifta kvinnor eller finns det en djupare orsak? När hon sedan upptäcker en människoskalle gömd i huset hopar sig frågorna. Vems skalle? Hur har den hamnat där? Vad sjutton skall hon göra med den och har hennes nya grannar något med det hela att göra?
  Ett annat bekymmer hon ställs inför är "hur tacklar man egentligen att dejta en präst?"
  Det kanske inte är lysande litteratur men det är småputtrigt spännande och inte fullt så uppenbart hur det hänger ihop som jag tyckte det var i del ett. Fullt godkänt som mysläsning.

  A Bone to Pick

  Budgetläsning

  Fyndade på second hand idag. Stora tjejen fick en jubileumstidning från Bamse och jag fick fyra böcker.

  Svinhugg - Marianne Cedervall (har legat på vill-läsalistan länge)
  Fågelbovägen 32 - Sara Kasefors
  Midvinterblod - Mons Kallentoft
  Labyrinten - Kate Mosse

  Inga jättefynd kanske men kalaset gick bara på 30 kronor. (lilla tjejen fick ingen bok men iaf en matpaus i en pösig, beige , rätt läskig soffa)

  Bokfrågornas ABC - L

  Dags för bokstaven L i Lilla Os alfabetsfrågor.

  • Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
  • Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
  • Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
  • Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.

  1.En period skrev jag upp alla titlar jag läste i en skrivbok... Tyvärr började jag inte på nån ny när den var full så det är några titlar som gått förlorade i dimman. Nu försöker jag få med allt jag läst i bloggen.
  2.Jag älskar den så länge jag själv får välja vad jag skall läsa och slipper analysera. En period skrev jag mycket egna dikter. Favoriter varierar med ålder och dagsform men Ferlin, Boye, Gullberg, Wine och Aspenström är några. Dorothy Parker och Wendy Cope är bitska pennor man kan njuta av.
  3.Har pinsamt dålig koll på ledarmöterna...  Tyckte att det var kul att Lotta Lotass blev invald.
  4. Jag har läst långsamma böcker av bägge slagen, sånna som får en att njuta och sånna som får en att lida. "på spaning efter den tid som flytt" är väldigt vackert språk men låååååååångsam så jag har haft svårt att få styrfart i läsningen. Tror jag tog mig igenom tre fjärdedelar innan jag gav upp men nån gång kanske jag lyckas.


  bullmamma och baggbygge

  Av nån anledning kan jag inte baka längre... Bullarna blir torra eller degiga och sockerkakan jag slängde ihop idag blev svampig. Dock ätlig så vi smällde i oss halva till efterrätt nu. Har bestämt mig för att enda sättet att få till det igen är övning. Borde ju duga som hönsmat iaf så totalt bortkastade pengar är det ju inte. Tror jag tappade handlaget när mamma var sjuk o gick bort för då var jag så ledsen så jag knappt åt o ännu mindre kände gför att baka.
  I helgen gjorde vi ett nytt baggbygge. Förra försöket att boxa in honom stångade han sig ur på ett dygn men det här har hållt sedan i lördags. Förhoppningsvis finner han sig i sin lott för stångar han sönder denna med är nästa alternativ frysboxen. Försökte känna på damerna lite för att lista ut om det var barn på gång men de tyckte jag var ohyffsad så jag blev inte klokare. Hela gänget uppskattade dock att jag hade med mig torra brödskivor till dem.

  Händelser vid Green Oaks galleria

  Kag läste om Catherine O`Flynns bok på flera bokbloggar och blev bara mer och mer sugen men det tog ett tag innan jag lyckades lägga vantarna på den. Det lät ju SÅ bra! Och till min stora förtjusning så tycker jag att den levde upp till förväntningarna.
  Tioåriga Kate vill bli dektektiv, hon spanar på egen hand i omgivningen och bland butikerna i Grean Oaks Galleria. Hennes kollega i dektektivbyrån är en tygapa och hon är lillgammal och ett rätt ensamt barn. En av hennes få vänner är den tjugoårige Adrian som jobbar i sin pappas tidningsbutik i hennes hemkvarter. När Kate plötsligt försvinner spårlöst är det han som får skulden.
  Tjugo år senare ser en av säkerhetsvakterna i gallerian en liten flicka på en av skärmarna från övervakningen, det är mitt i natten o när han tittar nästa gång är hon plötsligt försvunnen. Av en slump kommer han i kontakt med lisa som jobbar i skivaffären. Hon är less på sitt jobb, kunderna och på sitt liv som det ser ut. Hon har inte kommit över att hennes bror valde att försvinna för tjugo år sedan. Det enda livstecken hon får från honom är ett kasettband på sin födelsedag annars vet de ingenting om vad som hände honom sedan han valde att hålla sig undan efter att ha anklagats för Kates försvinnande. Lisa är övertygad om att han var oskyldig men kommer hon någonsin att få veta vad som hände?

  Händelser vid Green Oaks galleria

  -17.6

  När vi gick upp imorse tyckte vi att det kändes kallt.. Konstigt tänkte vi - tills jag tittade på termometern som visade -17.6. *brr* Vad skulle det vara bra för? -2 räcker bra tack... Nu längtar jag efter vår. Kan säga att det blev biltur till dagis idag.
  Enda trösten är att fåglarna sjöng glatt trots kylan och nu är det bara -7 (men då sitter termometern i solen)

  Real Murders

  Charlaine Harris är en produktiv dam... Förutom serien om Sokie (Tru Blood) Har hon flera andra på sitt samvete. Bland annat denna "Aurora Teagarden mystery". En bibliotekarie som huvudperson gjorde ju att jag bara måste provläsa. Medlemmarna i klubben "Real murders" träffas och diskuterar kända mordfall, en något udda hobby som plötsligt blir obehaglig när någon börjar kopiera mordfall och börjar med att ha ihjäl en av klubbens medlemmar.
  Det är ingen rafflande deckare och jag är rätt tidigt säker på hur det hänger ihop. Men det är lite charmigt o även om jag kan irritera mig lite på att det ibland lyser igenom att böckerna skrivs efter mall (tro sjutton om man skall hinna skriva i den takten) så är det ändå småputtrigt och mysigt.

  Real Murders

  A spell of winter

  Det här är bitvis en väldigt vacker bok tycker jag.
   Syskonen Rob och Cathy växer upp på ett engelskt gods hos sin morfar. Föräldrarna är frånvarande o bit för bit får man veta varför. De är utlämnade till varandra och går över gränsen för syskonkärlek, något som leder till än fler mörka hemligheter i familjen. När första världskriget bryter ut leder det till stora förändringar - men i förlägningen också till en möjlig nystart för Cathy.
  I början hade jag lite svårt att fastna i historien men när sista meningen var läst vaknade jag till med en förvåning "är den redan slut?" Sen är jag ju svag för det här med engelsk, excentrisk adel på stora gods.
  Jag läste om den här boken av Helene Dunmore hos Paperback Lover där den är första boken i hennes "Orange Prize-utmaning" (den kammade hem det 1996) och blev så sugen att den slank med i nästa bokbeställning. Tack för det tipset! Tänk om jag hade missat den?

  SPELL OF WINTER


  Tycker förresten att det här omslaget är rätt trist?

  Bergets döttrar

  Den sista boken jag läste i Januari...
  Historien kretsar främst kring fem syskon som växer upp under första hälften av 1900-talet. Det är mycket drömmar om vad som skall komma som sedan inte infrias och om liv som inte blir vad man väntat sig. Bitvis älskar jag det man jag blir lite trött på alla krossade drömmar och förspilld kvinnokraft. För detta är nog främst kvinnornas historia, det är kvinnorna som står för styrkan men samtidigt till viss del är svaga och finner sig i tilldelade roller.
  Blev nyfiken på att läsa Anna Jörgensdotters bok när jag läste att den skulle handla mkt om Sandviken. Jag har bott där uppe en period i mitt liv men jag tyckte nog att det kunde ha utspelas kite överallt. Har iaf varit på på Björkängsvallen som nämns några gånger.
  Den kanske inte var riktigt vad jag väntat mig men jag tyckte om den oavsett. Har inte läst något av henne innan men har många gånger stått med "Pappa Pralin" i handen på biblioteket, kanske borde bära hem den i alla fall.

  Bergets döttrar

  Bokfrågornas ABC - K

  Bokstaven K står på programmet idag denna snöiga onsdag. I Lilla Os utmaining.

  1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.

  2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.

  3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.

  4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?

  1. Lord Peter Whimsey o Harriet Vane. Första svängen när jag läste Sayers deckare tyckte jag att det var kul att han fick slita så för att charma henne.. o så de där replikskiftena. Måste verkligen läsa om hela serien igen.
  2. På västfronten intet nytt läste jag första gången i högstadiet. Godvilligt utan tvång från lärarhåll (om än säkert med en liten baktanke om att imponera) o fastnade totalt även om jag kanske inte fattade allt så ledde det till att jag läste allt jag kunde komma över av E M Remarque. Den hör till de böcker jag faktiskt läst om nån gång o det är nog den som format min bild av tröstlösa skyttegravskrig.
  3. Läste förra året "livet på en kylskåpsdörr" och gillade den. Lite imponerad av hur bra greppet med att låta personerna kommunicera via lappar på kylskåpet ändå funkar för att berätta en historia.
  4. Oh, jag måste ju säga Barbro Alving igen! Har lurat ner en väninna i detta beroende o hon fyndar numer kåserisamlingar av BANG eller Kärringen mot strömmen på tradera.


  Febrigt..

  Igår var vi på BVC. H fick andra sprutan med svinvaccin o T skulle ha tremånadersvaccinationerna. H var jätteduktig o grät bara lite medan T såg till att ingen missade att on inte uppskattade omtanken.
  Inatt kom H över till vår säng o var varm som en kamin. Inget dagis idag altså o hon tillbringade morgonen som en liten hög i soffan. Nu har hon börjat busa o skratta igen så jag hoppas det går över fort.
  Försöker låta bli att gnälla över all snö. Hellre en massa skottande än tjugo minus. Har jag pigga barn imorgon kanske jag kan så chilin? Har inte hunnit med dettg i januari.
  Nu skall jag skriva nått utkast om de två böcker jag läst ut o börja på en ny. Snön ligger bra där den ligger så jag kan slippa spä på min skottningsträningsvärk på en stund.

  RSS 2.0