Böcker A till Ö, bokstaven G

Malins bokutmaning går vidare, jag har svårt att hänga med fast än den inte kommer varje vecka längre men nu är jag iaf ikapp ett tag...
Tolfte bokstaven ut blir G. Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om vi ska hänföras eller skrämmas bort. För er som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till.
 
Gregorius - gillade verkligen Bengt Olssons roman, var inte helt säker på att jag skulle göra det eftersom Hjalmar Söderberg hör till mina favoriter. Tror nog att han hör till Bengt olssons med så det blev inga problem.
 Diana Gabaldon- jag hittade hennes "outlander"-serie av en slump. Slukade Främlingen och Slända i bärnsten med hull o hår o fortsatte sedan av bara farten. Nu senast läste jag Snö och aska o väntar redan på att få veta hur det skall gå sedan. 
Gösta Berling - Jag var helt farcinerad i samband med att filmatiseringen med Tommy Berggren som Selmas försupne präst gick på TV (för eeeeevigheter sedan). "Fy skam, fröken Marianne! Kyssa Gösta Berling,.Fy skam!"

kulturfyra om vampyrer o skräck

Med anledning av premiären på "låt den rätte komma in" har veckans kulturfyra tema vampyrer o skräck. Jag har haft svårt att hinna blogga så jag hoppar helt fräckt över förra veckan o går direkt på denna, vampyrer kan man ju inte strunta i *s*

1. Vampyrfilmen har premiär på fredag. Vad tycker du om vampyrer?

2. Vilken skräckfigur tycker du är hemskast eller mest skrämmande?

3. Vilken är din värsta skräckupplevelse?

4. Vilken är den bästa skräckfilmen eller thrillern eller rysaren?

1.Jag är väldigt lättledd, handlar de om vampyrer vill jag läsa det - så har det varit sedan högstadiet.
2. Garderobsmonstret i Stephen Kings novell.
3. Det har jag nog förträngt.
4. Jag ser faktiskt inte så mkt skräckfilm.. o de gånger jag råkar göra det sitter jag mest o gömmer mig bakom en kudde halva filmen. Föredrar att läsa skräck/thiller/rysare (o då leder nog Stephen Kings Dödsbädden)


mässa igen och allmän uppdatering

igår kuskade vi till Jönköping hela familjen för att traska på Elmia lantbruk. Inte så stor mässa som jag nog hade trott o färre traktorer än sambon önskat. Barnet var dock mäkta nöjt större delen av tiden. Det fanns radiostyrda traktorer,plastkor i naturlig storlek, massa bilder på djur o godis o kakor i många av montrarna. Stora ögon fick hon även av att titta på fårklippning. (Hon tyckte att det gick till på samma sätt som när mamma klipper pappa här hemma*s*)
Jag fick iaf en massa roliga kataloger, tidningar o ett o annat att fundera vidare på.
Idag har det blåst o regnat o vi har varit iväg o provianterat. hade jag inte glömt ett par punkter hade vi nog inte behövt handla på ett bra tag. Har iaf ätit gott idag o slipper tå med huvudet i ett tomt kylskåp i jakten på vad sjutton man kan äta till middag idag då.
Alla ankorna kommer nu i samlad tropp o hoppas på mat när jag visar mig. Kul att de nya redan har blivit tama men så var de ju sällskapliga från början o inte fullt så reserverade som de första. Här om dagen flög en av de nya iväg o satte sig på lagårdstaket! Dags att börja fundera på vingklippning? Men jag gillar ju att de har en chans att komma undan om någon jagar dem... å andra sidan vill jag inte behöva jaga ankor i grannarnas trädgårdar heller.
O jag har scrappat idag! Var evigheter sedan sist o jag är hyfsat nöjd så långt. Vet inte hur jag skall göra med rubrriken än, det är ofta där som det kör i hop sig, ibland önska jag mig nått stansverktyg men det hade inte hjälpt i det här fallet. Den får ligg ao värka till sig ett tag.

Boktjuven

Snodde (nåja, lånade) raskt med mig Markus Zusaks Boktjuven när den damp ner bland nyinköpen på jobbet. har läst s många positiva recensioner av den så jag var sugen på att bilda mig en egen åsikt men också lite rädd inför att sätta tänderna i den. Har en tendens att inte gilla allt som höjs till skyarna o är inne i en extremt kinkig period. Antingen får det vara djäkigt  bra eller så riktigt lättsmält.
Tre dagar tog det för mig att läsa ut den, redan där har vi ett tecken  -  den klarar min kinkighetströskel även om det ibland känns ett massivt motstånd o läsningen blir trög så är andra partier fatastiska. Jag engagerar mig i boktjuven, hennes läshunger o kärlek till både orden o människorna... o jag erkäner att jag grät på slutet. (jag har visst blivit fjollig på gamla dar?) Men samtidigt känner jag att jag nog skulle behöva läsa den minst en gång till för att greppa den.
Helt klart en bok som finns kvar i skallen när man stänger igen pärmarna efter sista ordet).
Fast jag vete sjutton hur jag skall sälja in den till elever, den kräver rätt bra läsvana och motivation - men det finns några kandidater (även om de inte vet det själva)


Tji vampyrkoma...

Nu är jag surare än ättika!
Efter att ha kört ett antal kilometer extra för att hämta "breaking dawn" visar det sig att de plockat bort den o gett den till nästa i kön. *morr*
-ja det gör vi efter fem dagar
-jo men jag fick ju mailet i tisdags o jag var här i måndags o då fanns den inte...
visade sig att jag hade rätt o det inte alls gått fem dagar. Men likt förbannat var ju boken borta... o det är en klen tröst i det läget att jag fick en ny plats i kön eftersom jag ju var FÖRST innan de klantade sig. o en ursäkt ersätter ju inte direkt att jag hade tänkt mig att läsa istället för att göra något vettigare.
Nyttigt att hamna på andra sidan disken ibland o jag måste säga att jag ångrar att jag inte skällde mer...fast vad hade det hjälpt? I det läget förstår jag varför folk inte går till biblioteket.

lurad o köpkåt

Jag tycker inte om att börja läsa böcker som ingår i en serie i fel ordning. Även om de är en löst sammanhållen serie vill jag vara med från start därför blev jag lite fundersam när jag började läsa "Burnt Oferings", för mycket har hunnit byggas upp i det förflutna o jag anar oråd. Surfade in på Laurell K. Hamiltons sida o kollade en gång till. Inte är det del ett inte.. snarare del sju eller åtta. Vet att det var mycket plocka i o plocka bort när jag unnade mig de bokköpen så jag blandade visst ihop delarna trots att jag surfat runt för att bena ut hur de hängde ihop. Morr! Nu har jag ju en del att läsa ikapp... när jag får råd vill säga... och tid. Vampyrgenren kan nog inte duga som enda läsning för jobbets del även om det nog finns en del små fanpires på skolan.
men jag måste nog traggla mig igenom lite mer Anita Blake, knäckte boken på två dagar o kände att det var långt ifrån tvångsläsning. kanske är grejen att läsa på engelska för att slippa distansen till texten... eller så handlar det bara om att hålla sig till litteratur som är mycket långt från Nobelprisdiskussioner... eller så är det vampyrerna som gör det? Nej förresten, den eländiga vampyrhistorien som bara lärde mig en massa engelska glosor av sexuell art var mest pinsam trots alla de tre ingridienserna ovan...Drar iaf en lättnades suck över att jag faktiskt kan fastna i en bok emellanåt trots min rätt griniga o kinkiga inställning just nu
Och mer vampyrkoma väntar - det är min tur att slå klorna i "breaking dawn". har läst en del om uppläsningen o kämpat för att undvika spoilers så jag ser fram emot att få läsa den o se vad jag tycker.
Har en "vill läsa"-lista på flera mil känns det som och önskelistan känns inte mkt kortare. Plockade böcker i korgen på Ad-libris o när jag tittade på summan fick jag nästan hjärtflimmer. Kan någon göda min plånbok tack? (samt ge dygnet några extra timmar o avlöna en barnflicka så jag får läsa halva dygnet?)

brott o straff...

igår lurade jag med sambon o dottern på en tripp halland runt... näst intill iaf. först ner till Åled och akvarieaffären man får passa på att hejja på andra från zoopetforumet när man får chansen - det blir liksom inte så mkt forumträffar som småbarnsmorsa.... Trevligt men lite kort för vår del. Tro inte att det hindrade mig från att få med mig fiskpåsar därifrån bara... resten av turen kuskade vi runt med en frigolitlåda med fiskpåsar i skuffen. (firrarna klarade sig fint även om de verkade nöjda när de väl slapp påsarna).
Sedan krävde bilden bensin o barnet mat så det blev paus för att tanka upp alla inblandade om än med olika bränsle. GPSen hittade inte till burger-king i halmstad men det fanns ju andra alternativ så vi blev mätta.
Sedan ut på småvägar i skogen med en krafsig vägbeskrivning som jag tagit med en trilskande penna via knastrig mobil  o en GPS som efter ett paniksamtal till väninnan C hade matats med koordinater nådde vi fram till mitt egentliga mål - en anklangare! Många vackra ankor men som tur var var bara myskorna till salu. Kom hem med en viltfärgad och en blå hona... och så "råkade" det visst bli en blåvit drake med. Alla skötte sig exemplariskt på resan hem o är instalerade i gamla ankburen. lite blyga o avvaktande men klart mutbara! Övriga ankor är nyfikna på nykomlingarna men de får bo in sig lite innan de skall behöva slåss om sin plats i hierarkin. 
Anktillskottet var alltså brottet - o idag kom straffet.
 Vi har slitit större delen av dagen med att röja ur gamla vedboden. Där hade förra ägarna slängt in lite av varje. Söndersuttna stolar, avbarrade julgranar, trasiga metspön, smuligt virke som en gång varit lagårdspanel... allt blandat med ved. nu har vi sorterat ut veden o fortsatt med att kånka in vår vedhög där vi bestämt att det passar bäst. Ont i ryggen får man av att stapla ved i timmar... då avrundar man med att gräva på ankdammen... Mkt populärt hos ällingarna som ställer sig PÅ torvan man vill gräva bort eftersom de vet att man trollar fram mask när man jobbar med spade... Blir nog fint när det blir klart men vi skall ha tag i dammduk o trampa till lite först... 
Nu är ryggen ngt ledbruten o armarna hade nog något som en gång varit muskler för det värker missänkt i dem. Kommer att ha en underbar träningsvärk om jag har riktig tur.

böcker A till Ö

Malins bokutmaning har kommit till en ny bokstav.
Elfte bokstaven ut blir D. Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om vi ska hänföras eller skrämmas bort. För er som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till. 

Dracula - jag kämpade mig igenom Bram Stokers version av vampyrer - med mycket möda o stort besvär - under min första vampyrperiod i tidiga tonnåren. Inte min favorit i genren men tänk vad den banat väg för?
Dorothy Parker - Fantastiskt hur hennses dikter kan hålla idag o fortfarande locka till fniss. Kolla tex "Inscription for the ceiling of a bedroom. tyvärr har jag inte läst så många av hennes noveller men det får väl sättas på listan över saker att ta itu med.
Dirk Gentley - Douglas Adams (lägg märke till att jag lyckades undvika att använda honom igen på författar sidan!) något udda privatdektektiv. Inte lika känd som Artur dent 8liftarens guide19 men klart läsvärda för den som gillar Adams humor.


trött...

tur att det är fredag imorgon, är trött, grinig och ljudkänslig... totalt fel utgångsläge för mitt jobb. speciellt när eleverna väljer biblioteket för att sitta o diskutera matteprovet de just haft... o stoja lite allmänt. Känner mig usel och otillräcklig men det handlar väl till viss del om att jag i grunden inte vill jobba på skolbibliotek även om det är roligt här när det handlar mer om böcker än om informationssökning.
Svårt bara att hitta en bok att sätta i händerna på kräsna o läsovilliga elever när man själv känner att man har noll inspiration.
Tilläggas kan att jag nu stinker brandrök efter att ha varit nere o slagits med pannan... det har varit skitsvårt att få drag i skotrstenen idag men nu fick jag iaf till det under tredje ronden så nu är det fyr - men då har brandvarnaren löst ut tre gånger på grund av hur mkt det ryker in. Roligt nästan jämnt...

kulturfyra om Nobelpris

veckans kulturfyra gör jag i tid!

Kulturfyran måste försås, dagen till ära, ta upp Nobelpriset.

Det gick ju till fransmannen Le Clézio.

1. Vad tycker du? Var det rätt författare?

2. Har du läst något av årets Nobelpristagare?

3. Brukar du försöka läsa något av den som vinner Nobelpriset?

4. Vem har inte fått Nobelpriset, och som borde få det?

1. det är som i schlagerfestivalen "fel låt vann" -fast här vet man ju inte riktigt eftersom de flesta har man aldrig hört talas om innan.
2. Nepp (som vanligt)
3. På väldigt lång sikt kanske... men lessing måste jag läsa mer av
4. Jag? (eh... seriöst vet jag inte riktigt, iaf inte just nu)
 


kinkig..

Av det stora ovädret blev det... ett evigt pissregn men inte mkt värre blåst än vi haft dagar då de inte varnat alls.
Bara att tacka för regnet eftersom jag fyndat växter på blomsterlandets utförsäljning. Gillar den där desperata höstutförsäljningen när de vill bli av med perenner, buskar och träd som inte kommer att gilla att stå oplanterade under vintern. Förra året fyndade jag ärbuskar o iår blev det hule, ameriakanska blåbär, japansk lönn och så ett valnötsträd. Måste sett kul ut när jag envisas med att lirka in ett helt träd i kombin? Det är ju högst osäkert om valnöten klarar sig här eftersom det egentligen är fel zon men jag kunde inte motstå att pröva. hur som helst är allt planterat nu och när det regnar så här lär jag slippa gå o vattna.
Funderar en del över min läsning, jag har blivit lat och kinkig. Jag läser inte varje dag o jag hittar sällan något som jag tycker om. Ofta har jag en rejäl distans till texten och blir inte förtrollad och uppslukad. Saknar den där upplevelsen av att ge mig hän och undrar hur sjutton jag skall lyckas stimulera eleverna till att tycka att det är kul med läsning när jag själv knappt orkar läsa? jag som läste jämt???
Jag har den senaste månaden bara läst fyra böcker (om man undantar alla lättlästa som jag fick panikläsa) varav tre var rätt tunna ungdomsböcker.Det var ju vad jag brukade konsumera på en vecka  före det stora meningslöshetsträsket? kan ju inte skylla allt på att barnet tar tid för det går ju att läsa när hon sover eller är sysselsatt med nått uppslukande.
Vad katten skall jag ta mig till? med en rejäl spark i baken kan jag tvångsläsa ungdomsböcker till jobbet men hur inspirerande är det att prata om dem när man bara tvingat sig igenom dem? Min nya slogan är tydligen "läs o lid"? Får väl se till att få lagt vantarna på "breaking dawn" så jag kanske kan få en bok som kan hålla upp intresset så jag läser ut den snabbt (även om det gärna sitter en sur liten röst i huvudet o gnölar om taskigt språk o att det i grunden är fånigt brukar jag kunna njuta av läsningen under vampyrfrossan).

Utkast: Veckans ...

Veckans kulturfyra 

1. Vilken var den första bok du läste?

2. Vilken är den första film du minns att du sett?

3. Vilken bok vill du rekommendera föräldrar att läsa som första boken de läser för ett litet barn?

4. Vilket var det första tv-program du minns att du sett?

1. Ingen aning faktiskt men jag minns att jag jagade mamma o tjatade att hon skulle läsa högt ur Ronja rövardotter när det kom ett utdrag i expressen, då kunde jag läsa men det var för mkt text för mig ännu...
2. "Fablernas värld" måste varit först, annars minns jag mer av själva filmen när vi var på "Tjorven o Mysak"
3. "Knacka på" funkade utmärkt här med enda nackdelen att den inte tålde så bra att bli tuggad på.
4. mupparna?


Saker man behöver

Jag har inte köpt på tre år tror jag men nu upptäckte jag att Lars Demian släppt en till. Den behöver jag - speciellt som jag lyssnat på "pank" och "Sjung hej allihopa" i bilen den här veckan . (jag lyssnar mest på mina skivor i bilen på väg till o från jobbet nu för tiden).  På spelning med Demian upptäckte vi även Dan Victor (o skrämde slag på honom när vi hoppade fram framför honom för att han skulle singera skivan jag köpte - han trodde vi hatade honom för att vi såg så arga ut). Intressant är att jag fastnar för andra sånger nu. Tyckte att "på andra sidan bron"  var i gnöligaste laget men nu lyssnar jag på texten o säger att jag vill att den skall spelas på min begravning...
Upptäckte att det finns kortmakare på skolan då jag bevittnade en överlämning av stämplar. Hoppas att jag kan vara med när de skall pyssla julkort, har blivit alldeles för lite pysslande iår eftersom det mesta varit nerpackat pga alla renoveringsprojekt vi har igång. Men nu SKALL jag få scrappat lite innan jul. Kommer förmodligen att "behöva" köpa ett o annat där med.
Fast vad jag mest behöver den här veckan är nog en rejäl sushi, blev ju ingen på bokmässan eftersom jag fick hänga på när gamla lärarbekanta lunchade. Men det var trevligt det med.
behöver inte alls få en släng av barnets förkylning... inte alls... men det kliar i halsen.
Nu behöver jag däremot sova, man skall inte fastna i "ska bara"-saker till midnatt när man skall upp o jobba o har tider att passa.

RSS 2.0