snö i Milano

vad skall det vara bra för? o varför just idag? Jag är trött på att vara gräsänka nu tack så fixa nu det här... O vad ÄR det med min sambo som lyckas pricka in snökaos varannan gång de deporterar honom för jobb?

Kulturfyra om alkohol och poesi

veckans kulurfyra

1. Han dricker aldrig alkohol, bland annat för att han tycker att baksmällor är jobbiga och tar så mycket energi. Har du något knep mot baksmälla?

2. Sulo äter ekologiskt odlad mat. Väljer du ekologiskt någon gång? Varför/varför inte?

3. Sulo har satt musik till Ernst Brunners dikter. Det har blivit rockigt och souligt och bluesigt. Har du någon favoritpoet?

4. Ibland gör jag intervjuer här i Kulturbloggen. Vem vill du att jag ska försöka intervjua?

1. sluta drick i tid(präktigt men effektivt)
2. Försöker fixa egen mat med ekologiska metoder även om vi är långt ifrån självförsörjande, tycker att oskicket att frakta runt råvaror och mat kors o tvärs är absurt.
3. Inte en favorit men flera husgudar. Hjalmar Gullberg, Dorothy Parker och Nils Ferlin bland annat.
4.Har inga önskemål just nu... men kommer jag på alla bra svar om ett tag så återkommer jag


irriterande just nu

dags för en lista på saker som retar mig... Hela sveriges befolkning väntar med spänning.. jo då! Det gör de, även om ingen visste det förrän jag sa det

1. att min yahooadress har fått spatt så folks mail studsar...  Får mig att minnas varför jag en period hade fem olika mailadresser (nu har jag bara två om man räknar jobbets)
2. Folk som erkar ha fått sitt körkort med cornflakespaketet (om de nu HAR körkort alls)
3. Elever som låter hela tiden och är allmänt störande.
4. att det skall få vara så förbannat svårt att få vara nöjd med sitt liv.
5. Att kalvarna som skall in i Bregottfabriken (i reklamen) är tjurar. Hur GÖR de bregott egentligen?
6. Folk som tror att om ingen använder något är det fritt fram att lägga beslag på det eller i största allmänhet verkar ha svårt att skilja må mitt o ditt
7. Att jag måste rapportera till arbesförmedlingen snart... kan man inte bara få fotboja så de kan hålla koll på en?
8. Att jag skall ha så ont om pengar o så mkt roligt jag kunde göra om jag bara haft mer (djädra finanskris)
9. att jag är så gnällig


bokenkät

Under veckan har flitiga bokbloggare i mängd svarat på en enkät om böcker. Såg den först på ett hem utan böcker men hade inte tid att svara själv förrän nu. 

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Jag har nog förträngt det mesta... Kommer ihåg när jag kämpade mig igenom "inte utan min dotter" och försökte förstå varför alla tyckte att den var SÅ fantastisk
2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Liftarens guide till galaxen (Douglas Adams) samt Husdjur till husbehov av Håkan Hallander
3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
American Psyco av Brett Easton Ellis innehöll scener som jag fortfarande kan bli illamåenda a om jag råkar tänka det minsta på dem
4. Vad använder du som bokmärke?
Kvitton, avrivna pappersbitar, snören, spelkort, pennor (funkar om man inte slår igen dem) eller vad jag kan få tag i som är rent. 
5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Förr öerallt... Men livet som småbarnsförälder gjorde ohämmad läsning till en svåråtkommlig lyx. Har iaf fördelen att kunna läsa en del på arbetstid. 
6. Vad var den första bok du läste?
Jag minns inte, skulle tro att jag öat mkt i mammas gämla barnböcker från folket i bild..
7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Gillar inbundet bäst men plånboken gillar pocket
8. Vilken bok läser du nu?
Skall just börja på Jävla John av Eva Dozzi, så läser jag kilovis med böcker för dottern,
9. Och vilken sida är du på?
Har inte hunnit öppna o läsa ännu
10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Har en diktbok som jag klottrat i under tonnåren men annars anser jag att böcker antecknar man inte i... Fast eftersom jag har sårt att släppa böcker u nder läsning har det hänt olyckor vid matbordet. (spaghetti är inte bra som bokmärke!) Men biblioteksböcker skall man vara rädd om!
11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ofta askräcker omslaget mig... men det kan luras med, Jättens hus ar inte alls som jag trodde av det blomiga o disiga utanpåverket.
12. Sidantalet, då?
Tjocka böcker verkar läskande, de tar inte slut så fort
13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej, nej, nej! Så GÖR man inte! Däremot kan jag bläddra fram o kika på hur många sidor det är kvar
14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Åtskilliga, vissa gamla änner måste man ju träffa igen för att må bra 
15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
tappat böcker på tårna, gills det?
16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Börjar lära mig att skiljas från böcker nu... Annars hade jag inte fått plats själv vid det här laget
17. Tar du med dig boken du läser på toa?
enda stället man får läsa hjälpligt ifred på nur för tiden
18. Just det, läser du i badrummet?
När jag hade badkar så läste jag gärna i badet - men inte biblioteksböcker. ville inte riskera livet på andras egendom
19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Skriver diverse lappar med böcker jag vill läsa, sedan tappar jag bort dem o när jag återfinner dem brukar jag kunna stryka åtminstone någon titel. En period skre jag upp alla titlar jag läste men tyvärr kom jag aldrig igång igen när det var dags att byta bok. Nu skriver jag om en o annan bok i bloggen men inte alls i den omfattning jag inbillade mig när jag började blogga 

så var det bevisat

man måste älska kvällspressens förmåga att hitta nyheter... Nu har aftonbladet snokat upp belägg för vad jag alltid hävdat. Det är nått fel på den som frivilligt blir lärare som läget är idag ;-) (Förr hade de iaf sommarlovet att se fram emot men folk kan väll inte få springa runt utan att jobba heller?)
Läs själv här.

kort bara

Idag är en seg dag, eleverna ger mig huvudvärk o jag längtar hem eller bort...

Intressant just nu är arbetet med att lyfta ett sånt där litet "el-hus" på plats. (ni vet, betongfyrkant o tillträde förbjudet för obehöriga", ett elskåp i jätteformat). För arbetet använder de en skitstor kranbil o blockerar vägen så det är ingen idé att rymma från jobbet för jag kommer ändå inte härifrån *s*

H hade nog tyckt att det var vansinnigt spännande att se på när de jobbade. Jag hoppas mest att de skall bli färdiga i tid.

Får se om jag orkar baka lussekatter för att muntra upp mig.


edit; "el-hus" heter nog transformatorstation egentligen... 

Undulatuppdatering

Fågeln jag hämtade i Göteborg i fredags var altså en undulat på fyra år. En vit änka, men jag skulle tro att färgen egentligen har nått finare namn. Hon har inte röda ögon o man ser forfarande antydningar till vågmönstret i nacke o så... Söt lite tjej men rätt blyg. Än så länge står hon i eget rum, kommer nog inte att hålla på åtta veckors karantän men de får vara isär ett tag till. Sedan skall änkorna få stå brevid varandra så får man se om de verkar kunna trivas ihop. Har haft dåligt samvete för att gula änkan suttit själv för länge men jag var ju tvungena att ha en äldre och förståndig fågel till hennes sällskap, gamla damer orkar inte med unga odågor! 

kulturfyra om kärlek

lite sent kanske man här är kulturfyran om kärlek från kulturbloggen.

1. Vilken är din favoritlåt om kärlek?

2. Vilken är bästa boken om kärlek?

3. Bästa filmen om kärlek?

4. Minns du din första kyss?

1. on my own från Les miserables kanske?
2. det häfte där jag skrivit upp mina favoritkärleksdikter *s*
3. Dirty dancing....  (Vi är en felpräglad generation)
4. Jepp, eftersom jag länge var en okyssbar tönt så tog det lång tid innan det lossnade på den fronten.


min bil - förädaren!

Idag körde jag till jobbet med hårfina marginaler för att behöva tanka... Räknade kallt med att det skulle gå att rulla från joet till macken om det krävdes men så skarpt läge blev det inte. Däremot har jag fått fler gråa hår till samlingen för när jag skulle till att tanka får jag inte upp luckan till tanklocket! Panik! Låste o låste upp men luckan satt där den satt... Gick in på macken o frågade om någon visste vad man skulle göra. Tjejen i kassan muttrade något om låsolja men jag sa att det hade kanske funkat om man kom åt låset...  En kille som köpt sig en korv tyckte synd om mig, förbarmade sig och följde med ut för att titta på det hela. vad händer? Jo, när jag demonstrerar att jag låst o låst upp o knuffar på luckan igen så går locket upp! Äntligen! Kunde inte bilskrället kunnat ge sig lite tidigare så att jag sluppit skämma ut mig?
Nåja, det var bara att tacka för hjälpen, tanka förädaren till bil o åka hem.

Prästens lilla kråka...

kände jag mig som på väg till jobbet igår. Med den lilla snö som kom  blev det en ny upplevelse att ta sig till jobbet. inte omblåst i 140 av nån dåre som man brukar bli oavsett väglag annars för är det snö då SYNS det ju att det kan vara halt så då kan folk till o med tänka sig att köra mindre än 110 på motorväg. Lustigt fenomen men det är väl bra att det har respekt för något i trafiken? skulle ju önska att de hade vett på att hålla avstånd med. hade en skitstor jeep som ville ligga en halvmeter bakom bakluckan som längsta avstånd, lagom kul det hade varit om jag blev tvungen att nita?
I sista backen till jobbet var det riktigt halt så jag körde på tvären ett tag.. men jag kom upp utan problem även om det kan kännas lite obehagligt att bakändan slirar iväg hit eler dit samtidigt som man ser att det kommer mötande trafik längre upp. var många sena ankomster o inte bara jag som med spända ben o lättade suckar klev ur bilar på personalparkeringen.

äntligen fredag!

Gah! jag har en förkylning som provbor diverse kroppsdelar för att bestämma sig var den trivs bäst o således skall slå till på allvar. Jag har trasslat mig igenom hela veckan på nått underligt vis och nu på fredagen kändes det nog farligt nära sjuknärvaro... Tänkte ta mig en whiskey för självmedicinering men väl hemma vill jag bara sova.
kan bero på att jag ägnat eftermiddagen åt en liten Göteborgstripp som slutatde med att barnet o jag åkte hem med en fyraårig änka i behov av fågelsällskap. Får väl se om damerna kommer att komma överens sedan, än så länge är det  karantän som gäller. Om inte annat får de väl sitta i varsin bur o skrika förolämpningar till varandra, det brukar ju kunna liva upp?
Hade en hel hoper saker som jag tänkt blogga under veckan men orken har inte funnits alls... funderar starkt på att bara gömma mig under täcket i den måndet går som småbarnsförälder..
Känns iaf som jag har haft en hyffsat effektiv arbetsvecka - särskillt om man tar in att jag varit förkyld o luddig i skallen hela tiden.

vampyrkoman som kom av sig...

I tisdags hämtade jag hem den beställda "breaking dawn" från mitt lokalaste bibliotek. En tegelstenstjock vampyrbok - kan det bli bättre? Det var vad jag tänkte men just nu säger jag, ja det kan det! Visserligen var mina förväntningar uppskrivade men jag tycker att det är trist, blekt och lite otäck bismak. Tvärr... På mitt grinigaste humör kännns det som det kommer att sluta med en läsning som kan tolkas som att kvinnans enda sanna äg till självförverkligande är att bli mor. Förlosningen förändrar henne till en övermänniska, eller iaf till sin mans jämnlike och som mamma kan hon uppnå det omöjliga för att skydda sitt barn.
Har tagit mig igenom mer än två tredjedelar nu och jag hoppas fortfarande att det  skall bli trollbindande men det känns inte som om jag kommer att uppnå nån vampyrkoma den här gången.
Och nej, jag kan inte strunta i att läsa den - jag måste ju få veta hur det går!

synd om...

det är faktiskt synd om mig, har dragit på mig nån förkylning o tillbringade större delen av gårdagen på soffan.... tänker göra lika idag så kan jag nog släpa mig til jobbet imorgon igen. Kan inte vara borta varje gång jag skall jobba lång dag ju! 
positivt är at man kan börja räkna ner till jullovet på allvar. Det ser jag fram emot!zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Fredag

Äntligen, äntligen, äntligen!
Har nog en förkylning eller annat på gång för jag har varit trött o ändå haft svårt för att sova. tröttheten gör mig ljudkänslig o det är verkligen ingen höjdare när man jobbar på skola. Känns som jag jagat ungar hela veckan o förklarat för dem att det GÅR att skruva ner volymen på MP3 -spelare o annat bärbart. Gissa varför det är hörlurar o inte högtalare liksom?
Känner mig lika munter o social som häxan surtant men det kanske inte är nån nyhet? När jag mår så här blir jag grinig o trött på att man förväntar sig att jag levererar mirakel utan att blinka.  Eller det vete sjutton om man gör men det känns så och det känns som om jag skulle vilja ha braskande aplåder o en fet lön eller något annat tydligt tecken på uppskattning. Bara varannan timme eller så? Det är väl inte för mycket begärt?
Skyller på vädret igen. Deta eviga pissregnande, jag tror jag får gå o börja snickra på den där arken iaf.(Ja gör det säger sambon, du har ju alla djur iaf). Skall försöka komma i säng före midnatt o kanske få lite energi så jag orkar baka lussekatter. Kan väl för sjutton inte vänta med hela batteriet av glögg, lussekatter o pepparkakor i två hela veckor till?

Bah! Jag måste sluta...

...upp med att läsa en massa böcker med folk som får cancer.  Jag läste "innan jag dör" för ett tag sedan ju o grinade på slutet. Igår läste jag ut "Livet på en kylskåpsdörr" (Alice Kupers). En roman med det annorlunda uppläget att hela berättelsen består av lappar som mor o dotter skriver till varandra o lämnar på kylskåpsdörren. Det börjar med vardagliga saker som handlingslistor och förmaningar men en dag har modern hittat en knöl i bröstet och snart handlar lapparna om läkartider och strålbehandlingar. Fin liten bok! Skall bli intressant att se om jag lyckas sälja in den o vad eleverna isf tycker.
Sedan ger jag mig på "vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?"(Bjørn Sortland) Om Markus som på en fest blir förälskad i en tjej som inte har något hår, är intressant blek och kedjeröker. När han lär känna Ingrid visar det sig att hon har (suprise!) cancer och början på deras kärlekshistoria leder hela tiden mot slutet. Jag tyckte mycket om den här boken men är fortfarande beredd att förorda avskjutning av formgivaren. hur kan man ge den ett så trist utseende, deturbappersbrun o trist - Fattar ni hur hes jag kommer att bli när jag skall försöka få tonåringar att se förbi den trista förpackningen? Men jag lyckades iaf låta bli att gråta på slutet. Så det så!

Fanpire....

Altså... Nu blir det jobbigt. Jag har TVÅ filmer jag måste se,  "låt den rätte komma in" och "twilight", och jag kan omöjligt vänta tills de komme på video. Måste ju se hur de förstört storyn fast jag kommer att bli besviken o muttra om att "så var det inte i boken - faktiskt!" Men med tanke på att "sex and the city" filmen var mitt senaste biobesök o att det dessförinnan gått minst tre år sedan jag hamnade i en biosalong så känns inte oddsen som det skulle vara genomförbart.
Men man skall aldrig ge upp!
I väntan på "breaking dawn" har jag fjäskat med mitt lokalaste bibliotek om att fjärrlåna "laugting corpse", får hoppas att jag kan få tag i böckerna så så att jag slipper köpa in alla Laurell K Hamilton fram till där jag råkade dimpa ner i serien.
Borde lära mig att gå o lägga mig i tid
Hittade gamla bevis på  att blodsugare har funnits i skallen länge hos mig.


Myskanksflockens äventyr

Lite bilder på myskankorna, bättre sent än aldrig (men aldrig hade varit bättre påstår vissa)
Hela gänget ute,

från hot

till slagsmål (det var den lilla ankan som började mucka även om det inte syns på bilderna)

Var mycket bök innan ranordningen var fastställd när de tre nya dök upp.
Några kunde flyga

och hela gänget har hittat komposten, det är bra för jag har sett mångabruna sniglar där borta. 

Måndag igen

idag har det varit sånt skitväder att inte ens myskankorna ville gå ut... den enda gången de vågade sig ut var när jag gick ut med komposthinken o de trodde att det var deras hink så de kom o tjatade om mat. men när de fattade att det var falskt alarm rantade de tillbaks hem dit det inte blåste, regnade o haglade.
Barnet är fortfarande snorigt men var piggt och på dagis i fredags. Hoppas att vi slipper dra ett varv till på den här förkylningen nu, och hoppas att vattkopporna inte anfaller den här veckan iaf.
Känner mig som jag skulle vilja sova en vecka i sträck men annars är det rätt bra. Har faktiskt scrappat riktigt mycket nu, fyra LOs, alla är inte klara ännu men ändå... taperunnern tog slut o jag insåg att jag "behöver" mer papper.

Kulturfyran om amerikansk kultur

Veckans kulturfyra från kulturbloggen
1. Hur amerikaniserade har vi blivit? Får det amerikanska valet för stor uppmärksamhet?

2. Vad betyder amerikansk kultur för dig? Vad är den första bild du får i ditt huvud när du hör orden "amerikansk kultur"?

3. Nämn en bok eller film som kommer från USA och som du tycker är bra.

4. Om du skulle få en resa till USA, vart skulle du resa då, om du fick välja?

1. Tämligen amerikaniserade... årets val var väl extra intressant när två kandidater representerade grupper som aldrig tidigare representerat som president (även om det visade sig att en kvinna i vita huset var ännu omöjligare än en färgad man).
2. popcorn o läsk *s*
3. Dirty dancing (men finkultur är det verkligen inte *s*) 4. Florida kanske? eller allra helt nån slags rundresa


jodå...

visst blev det VAB! Nu är jag beredd att klättra på väggarna efter för många usla barnprogram. Tecknat o glass är bra mutor för att få snoriga barn att glömma bort hur synd det är om dem men nu tycker jag mest synd om mig själv. Skall bli riktigt trevligt att gå o jobba imorgon (åtminstone tills jag ser hur att göra-högen växt i min frånvaro) .
dessutom är bilen på verkstad, blir ju spännande att se vad den räkningen slutar på? Fast han brukar göra ett riktigt bra jobb med bilarna så förhoppningsvis är det värt pengarna. Tyvärr kanske han behöver ha den även imorgon så då blir det till att pussla med bilar o tider... om nu inte sambon får nöjet att dela på den här VAB-omgången. Hon är fortfarande rätt snorig o hostig men rejält pigg!

VAB?

Det här blir spännande. Barnet var jättesjukt o ynkligt för att sedan slå över o vara tokpiggt? Antingen var det bara en racersnabb förkylningsvirus eller så är detta stormens öga Skulle tro att det likagärna kan bli till att vara hemma med sjukt barn imorgon.
Vi har varit på BVC för två o ett halvt-årskontroll idag. Det var innan barnet bestämde sig för att hon var sjuk utan bara var lite oroväckande snorig o beskedlig. Passerade både invägning o mätning utan klagomål för en gångs skull. har varit så mkt ifrågasättande av hennes vikt att det var skönt att hon föjde sina kurvor nu. Jag hade laddat för att beordra utredningar av allt tänkbart om de hade minsta klagomål på att hon inte var fet nog men det var skönt att slippa gå igenom det. H klarade, efter lite lirkande för att få henne att alls behaga prata med den där tanten, att svara på frågorna om vad saker hette även och att följa instruktioner var heller inga problem. Således är barnet besiktigat fram till treårskontrollen så nu kan vi koppla av o äta broccoli ifred utan att behöva svulla pitzza för att klara invägningarna ;-)

Oddsen på att jag skall däcka i en förkylning själv känns inte så där höga... Eller så är det bara sviter efter att jag promt var tvungen att läsa ut "personal demon" inatt... undra just varför? Den var inte mkt till story o hon brukar kunna leverera mer även om Karen Armstrons böcker lär få Adonissnobbar att storkna bara man visar omslagen


spöken, minnen

Allhelgonahelgen blir lätt en tid att fastna i minnen - åtminstonne till en viss grad. Börjar bli så många som man saknar. Både tvåbenta o fyrbenta. var o gjorde iordning på gravarna i lördags. Så går det till när H hälsar på morföräldrarna... fast hon var mest intresserad av församlingshemmets gungor. Sedan försökte sambon förklara att det var hennes mormor o min mamma. Det gick hon inte med på utan sa argt "MIM momo" Önskar att de hade fått träffa varandra. Scrappade några bilder som mamma hade fått av tacksamma patienter som visat upp bebisen som hon haft koll på under nio månader. Kan säga att det skär lite i hjärtat att hon aldrig fick uppleva att sitta med H i knätt. Djädrar vad hon hade skämt bort henne! Man blir lite avundsjuk på alla som så självklart kan ha mormor som barnvakt, jag vet ju att men mamma gärna hade ställt upp o förmodligen hade vi drivit varandra till vansinne med våra respektive idéer om banuppfostran emellanåt men det skulle jag med facit i hand gärna stått ut med. Lilla mamma, jag saknar dig fortfarande så vansinnigt men jag hoppas att du har det bra där du hamnat.
Vidare för kalas, där var lite mycket okänt folk i Hs smak men med katt o godis tinade hon raskt upp flera grader o satt och kollade på fotboll (o var kommer DE generna ifrån???). Med på festen var änen ett par större tjejer som gjorde ett inhopp i spökkostym. H var väldigt avvaktande men betydligt mer cool än inför jultomten förra året (hon har kommit fram till att om tomten kommer iår skall han kastas ut). jag sa att det var låssasspöken o sedan skulle vi ut o leta efter låtsasspökena. Vi hittade en kädhög, peruk o mask o det var nästan läskigare... men nu pratar hon emellanåt om låtsasspöken.
På väg hem från kalaset åkte vi förbi kyrkogården igen, mörker o programautomatik är inte det bästa men samtidigt ser man nästan spökena skymta fram på den  bilden.

 

Kulturfyra om tävlingar.

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Tävlingar på Kulturbloggen: är det en bra eller dålig idé?

2. En tävling är Idol. Vad tycker du om Idol?

3. Vad kan man inte tävla om?

4. Gillar du att tävla och i vad i så fall?

1. kan kanske vara kul, jag är inte så engagerad
2. Att det är obegripligt hur man kan föriutsätta att hela sverige skall bry sig.
3. dumhet, det finns alltid nån  som är värre fast man inte trodde att det var möjligt 
4. jag gillar att vinna *s*


RSS 2.0