bläh

jag har inte orkat något, inte ens blogga... skall se om jag kan skärpa till mig. Skall försöka få över bilderna från kameran med och ta lite nya på kycklingarna. de börjar bli stora nu. Dessutom skall jag dra igång en ny kläckning till kvällen. Tio faverolleägg och tio lohmanägg.   

som om tiden stått stilla

Det är nio/tio år sedan jag sist satte min fot på högskolan i Borås. Sedan dess har den vuxit rätt rejält men vissa saker är sig lika. Inte bara matsalarna och cafeterian utan även andra saker får en att känna sig som om ingen tid passerat. I föreläsningssalarna tar syret slut efter tio minuter, föreläsaren har tweedkavaj och är så bra på sitt ämne att han knappt kan förklara något begripligt (han VET ju hur man gör) och någonstans utanför salen står nån djäkel o borrar så den lilla koncentration man hade far sin kos. Mitt stackars huvud har blivit totalt förvirrat och överhettat. Kan säga att jag inte begriper mycket av vad jag försöker banka in i huvudet. Det var lääääääääääängesedan jag var student märker jag.

helgen

puh vilken helg.. vädret har gjort en alldeles vårkollrig.
Har gjort ett ankbyte, en av mina honor har flyttat och istället har jag nu en kritvit unghona i samma ålder. Tänkte sätta in en av hannarna och ev någon mer hona till henne men just nu litar inte ankorna på miog o det går ite att fånga in dem så ho har egen kupe men med utsikt till de andra. de har kollat i varandra genom nätet i utegården idag..
Dessutom blev vi till slut tvugna att slakta de övertaliga hannarna. Har fasat för det länge men nu var det för mkt slagsmål för att det skulle vara hållbart.
som tröst har jag nu fått mina första ankägg för säsongen. 
sen har vi varit o kollat på roliga saker som vedkap o plog... och idag var vi o hämtade ved hos C o J. Värt slitet för det trevliga fikasällskapet. Dessutom har jag fixat lite i trädgården (om än minimalt).
Men det har inte blivit mycket läst, har börjat på två böcker men får ingen riktig fart i nägon av dem (även om jag har höga förhoppnigar på den ena) Undra om det är motiverat att köpa mer vampyrer för att få fart på läslusten 
Imorgon är det dags för kusr. Jag vet vart jag skall men inte vilken lokal, lär nog lösa sig. Har packat block o pennor men lär komma rantande med huvudet under armen för jag är trött o snorig. man skulle nog inte ranta runt utan jacka bara för att solen visar sig?

dålig timing...

gah... varför har jag bytt bort mina dagar så jag skall jobba imorgon? suck! o så är det för att vara ledig på måndag - för att jag skall gå en kurs då. Heeeeeeeeeeela dagen. Det kommer att vara strålande vårväder på måndag o just nu känns inte kurs lockande alls. Men det är nog nyttigt.
har inte fått gjort ett skit på kursen i bildredigering heller. Får ta mig i kragen efter detta. Borde ju sätta fart men det har varit så mkt annat.
Nu skall jag beställa nya kläckägg!
 

vår

solen skiner i Borås, min jacka ligger kvar i bilen. eleverna har börjat spela boll ute och sitta på bänkar i solgasset.jag vill hem och titta vad som kommer upp i rabatterna.
Men föst måste jag hämta ppiller till kattskrällena.

saknar...

Det har gått snart sju år sedan mamma gick bort. Visst blir sorgen lättare att bära men den försvinner inte. O när det kommer sånna här perioder med svåra beslut och mycket som oroar mig så saknar jag henne så det svider i hjärtat. det var ju alltid mamma jag gick till för att snacka igenom allt även om det inte innebär att jag följde hennes råd. Så så fort jag hamnar i den sitsen blir jag rådlös och förvirrad nu, finns liksom ingen som jag på samma sätt kan prata om allt med.  

Spela falskt

på jobbet har jag under lugna stunder läst en bok av Anna Vikström och idag blev jag klar.
Fjortonåriga Kim blir drogad på en kompis fest. Hon blir riktigt dålig och kvällen slutar hos polisen men ingen vet vem som kan ha smugglat ner något i hennes glas. Konstiga saker är i görningen i det lilla samhället. Efter baskettränigen i sporthallen råkar hon en kväll höra något som låter som en misshandel men hon ser ingen och när hon vågar kika in i omklädningsrummet senare finns ingen kvar, bara blodiga papper. Kim börjar fundera över hur allt hänger ihop men det kan vara farligt att veta för mycket.


presidentens val

Jag undrar om jag missat någon del eller om det bara var lite för längesedan som jag läset den förra boken av Anne Holt. Känns som det finns några luckor mot vad jag kommer ihåg men det kan ju också vara högt medvetet av författaren. Jag hade nog inte ens grubblat på det om jag kommit ihåg tidigare delar bättre än vad jag gör.

USA har fått sin första kvinnliga president, norskättade Helen Bentley och hon väljer att göra sitt första stadsbesök till just Norge där hon skall delta i firandet av nationaldagen. Men på morgonen den sjuttonde maj dyker inte presidenten upp och hotellrummet är tomt. Kvinnan har försvunnit ur ett låst hotellrum utan några spår och oro och panik börjar sprida sig.

Det här är en historia om hemligheter och om vad terroristattackerna den elfte september har fått för följder för folks liv och inte främst en "låsta rummet gåta" som reklamen kanske ger sken av. Hanne Vilhemsen är med på ett hörn. Jag tycker det känns som Anne Holt har tröttnat på sin hjältinna och försöker se hur mycket hon kan komma undan med innan folk ger upp. Skall bli spännande och se om detta håller i sig i nästa bok där Hanne tydligen skall vara huvudperson.


Guenersys litteratur- och potatiskalspajssällskap

Mary Annes Shaffers bok kan kanske avfärdas som en charmig bagatell men personerna stannar kvar i tankarna och man börjar fundera på hur livet kunde te sig på kanalöarna när de ockuperades av tyskarna under andra världskriget. Ramen för historien är en brevväxling mellan öborna och författaren Juliet Ashton från London om vilken betydelse litteraturen haft för sällskapet under ockupationen. För den som - i likhet med mig - är en inbiten läsning finns det många små godbitar om vilken betydelse böcker kan få för människors liv. Trots utbombande hus i london, evakuerade barn, svält och personer som deporteras till fångläger är det glädje som är den starkaste känslan när jag slår ihop boken efter avslutad läsning. En väldigt mysig bok men översättare och/eller korrekturläsare på förlaget skall ha löneavdrag!


den lilla rasbiologen...

barnets nya hobby är att mäta. Hon har lagt beslag på pappas måttband (ett sånt där stelt "byggmåttband" som kan rullas ut o in) och mäter fötter, ben, rumpor (NEJ, mammas rumpa är INTE en meter bred tack!) händer och det mesta hon kan komma på. Det mesta är "nio" när man frågar hur långt det var. Dessutom bär hon runt ett skrivhäfte och en penna...  Vad skall detta sluta?

pip, pip, pip!

Har ju i allt kaos glömt bort att säga att jag hade fel (ibland kan det vara underbart!), i måndags pep det i äggen och på kvällen kläcktes det tre små dunbollar. Om jag inte lyckats slarva bort laddaren till kamerabateriet skulle det varit en bild här men det kommer förhoppningsvis.

bakslag för våren...

I bilen hem från jobbet började snöa. Försiktigt först så jag inte var säker på att jag såg rätt men allt ivrigare i takt med at jag närmade mig målet. Svängen in på näst sista vägen var snorhal o jag snurrade till bra, ställde mig på tvären o tanten i den mötande bilen glodde surt på mig - jag gjorde naturligtvis det för att irritera henne..... Nåja, stryrde tillbaka bilen som slingrade sig värre än dottern när hon inte vill bli instuvad i overall och struntade i tanten. Hämtade barnet på dagis och fick lastat in henne efter lite lirkande. Hon ville GÅ hem men jag sa att då måste bilen stå här ensam o då blir den så ledsen... Fick slippa promenad i snöyran och åka hem.
lastade ut barn och allt annat som skulle in, matade fjäderfäna och gick in o kolapsade i soffan ett tag. Sedan var det bara till att gå o hämta in mer ved. Då hade vi över fem centimeter snö och det var inga problem att få in barnet i overallen. Vi hämtade ved (tog nog dubbelt så lång tid med hjälp av min medhjälpare men vi var glada iaf) och sedan har vi gjort snöänglar, kastat snöboll med hunden (boll o dricka i ett, toppen tycker han!) och åkt pulka.
och även om krokusarna ser sorgligt hoppfulla ut i snömassorna vid husväggen kan jag inte bli ledsen av årens bakslag. Det blev så vackert och tyst så jag kände att jag för en gångs skull kände mig hamonisk och tillfreds. Behövde verkligen känna den friden igen just nu.

obildbar eller bara lat?

lunchade med A-K, kollega o gammal kursare,  igår. Vi funderade lite över vad vi egentligen lärde oss på utbildningen, om det finns något vi använder oss av idag ute i verkligheten eller om det bara var forskningsinriktad snack i akademiskt elfenbenstorn. Kom fram till att nått användbart var det nog men känns som att det mest fick man lära sig den hårda vägen i skarpt läge.
Fortsätter fundera i de banorna ett bra tag, hur kommer det sig att jag som skall föreställa utbildad informationsspecialist ofta förfaller till att bara orka kolla google? Är det därför jag inte gör karriär tro?   

Den sista vintern

Det tog ett tag innan jag fick tag i sista delen av Edwardsons Winterserie. Jag tycker om Göteborgsmiljöerna och har kommit att bli bekant med persongalleriet. Efter några böcker med en rätt så svartsynt komissarie börjar han se något ljusare på tillvaron. Själva mysteriet känns lite oengagerat tycker jag trots ett lite annorlunda uppläg. Polisen kallas till en lägenhet, där mannen hittat sin livskamrat död i dubbelsängen. Allt tyder på kvävning och mannen häktas som misstänkt trots sitt nekande. Men så händer det igen och inte heller den här gången är mannen beredd att erkänna något. Vad har egentligen hänt och varför har alla offer anknytning till Spanska solkusten?

Jag kan säga så här, en vecka efter att jag läst den är jag FORTFARANDE besviken på slutet. Jag hade väntat mig mer!

Skördedrottningen

Alla i familjen vet att något hemskt hände Olofs farfar under kriget, ingen vet vad och det är omöjligt att få farfadern att berätta något om det hela utom ett eller annat obegripligt som slinker ur när han var full eller när han började bli riktigt senil. Olof blir besatt av andra världskriget för att försöka lösa gåtan men släpper det när han blir äldre. Dock blir han historiker och genom en gammal studiekompis försvinnande blir plötsligt farfaderns historia aktuell igen. Vad var det egentligen som hände på fjället den vintern? Och vad är det som verkar vänta på Andreas nu?

Hittade en recension av Andreas Marklunds bok på en blogg,  och blev genast nyfiken, övernaturliga inslag och dolda hemligheter lät bra. Tyckte den var helt ok men rätt pratig och omständlig - fast det hänger väl ihop med att huvudpersonen skall vara akademiker. Tyckte väl tyvärr att personerna var rätt platta karaktärer men en spännande bok trots allt.


Living dead in Dallas

Fortsätter läsa om Sokie Stackhouse (Charlaine Harris), småputtriga trevliga vampyrböcker men jag kan bli lite trött på att alla övernaturliga serier jag hittar urartar till sexfixerade harlekinromaner. Det här är iaf nått snäpp upp på den skalan.
Sokie blir utlånad till vampyrerna i dallas för att hjälpa dem att hitta en av dem som försvunnit. Redan på flygplatsen försöker någon kidnappa Sokie så uppenbarligen vill någon inte att hon skall hjälpa till.


Till dess din vrede upphör

Äntligen fick jag tag i Åsa Larssons senaste. Jag har gillat hennes böcker och det här var inget undantag. Jag har läst så ögonen blör Vet att många irriterat sig på de övernaturliga inslag som började ta stor plats i förra boken men jag tycker om det. Berättarperspektivet är lite annorlunda eftersom det är ett av mordoffren som berättar stora delar. Wilma och Simon hade inga aningar om vad de rörde vid för mörka hemligheter när de gav sig av för att dyka på ett plan från andra världskriget. Någon vill inte att det som varit dolt så länge skall riskera att föras fram i ljuset så de fångas under isen. Mördaren flyttar Wilmas kropp så att man skall tro att det bara var en dykolycka men kammaråklagare Rebecka Martinsson har en dröm som får henne att börja gräva i vad som hänt.

Scot Westerfeld

Scot  westerfeld


Jag har råkat beta av hela jobbets bestånd av hans böcker i år så nu klumpar jag ihop allihopa, när man läser dem så tätt så märker man hur mycket som är skrivet efter samma mall...


Ute/inne

Hunter är trendjägare Han spanar efter folk som börjar med något som kan bli en riktigt stor modetrend, som att vända kepsen bak o fram. Det han hittar skickar han vidare till sin chef som sedan skickar vidare till företagen som kan integrera det i sin marknadsföring. En dag träfar han Jen, och tillsammans råkar de nysta upp ett mysterium som inbegriper de mest fantastiska gympaskor som någonsin skapats men som officiellt inte verkar existera. Dessutom är det en kärlekshistoria under uppsegling.


Parasit

Blev nyfiken på den här boken eftersom den inbegriper vampyrer. Men i Westerfelds version är vampyrism egentligen förklaring på effekterna en viss parasit har på människor. De blir starkare, får skärpta sinnen och vill ha kött. Eller så blir de galna och försöker äta upp andra människor. Huvudpersonen är smittbärare utan symptom som har i uppdrag att spåra upp de andra smittade som blivit mordiska och farliga för omgivningen. Han träffar en tjej och upptäcker att de förklaringar som han tidigare fått inte stämmer, det finns något mer, något som ingen vill berätta för honom...


Ful

I en avlägsen framtid har hela dagens sicilisation gått under eftersom livsstilen blev ohållbar. De som överlevde förändringen har skapat ett högteknologiskt samhälle där alla opereras på sin sextonårsdag. Eftersom alla blir skitsnygga och får leva lyckliga partyliv blir det inte längre några stora konflikter. Tally väntar på sin sextonårsdag så hon också skall få flytta över till snyggingstan men så träffar hon Shay och får höra om att det finns människor som har valt att leva i alternativa samhällen. Genom diverse händelser hamnar hon plötsligt i kläm mellan två olika alternativ, vad hon än gör kommer hon att svika någon.


Ful eller snygg

Fortsättningen på Tallys moraliska dilemma.


skit...

det verkar som det inte blir några kycklingar... tror att utvecklingen stannat av även i de ägg som var befruktade. skulle bli förvånad om det blir några dunbollar av det här tyvärr. Det är bara att inse att jag och min couvatutto inte är kompatibla.Jag tycker den är otymplig, svår att rengöra och svår att ha koll på reglering av temperatur och luftfuktighet.

skit...


på benen och hagalen

nu blev soffan för tråkig så jag har varit o jobbat idag... gick bra med lite snytpauser. Nått som inte går så bra är mitt sammarbete med det nya datoriserade stämpelsystemet... idag hade jag två instämplingar en utstämpling när klockan var halv tio o den ville att jag skulle stämpla ut... när jag sedan skulle stämpla ut hade jag ingen instämpling??? Då gav jag upp och gick hem, får reda ut det med chefen imorgon.
 På hemvägen var jag och hämtade ut mitt spännande paket. Såkrukor, brätten och frön. Nu kan jag dra igång tomatsådden och kanske lite annat. Barnet petade upp ärtpåsen och ville börja så NU... Tror vi har läst "Castor odlar" så många gånger att hon börjar bli präglad?
Annars kan jag säga att jag önskar mig en större plånbok. Mycket jag vill ha nu. En ny kamera främst men även elstängselgaggregat, växthus, nya kläder, ett o annat djur och en massa böcker (dyrt att bli beroende av diverse amerekanska serier som man inte orkar hålla på att fjärrlåna).  

ständigt denna förkylning...

jaha... sitter här i mysbyxor, tjocktröja, tofflor OCH täcke men huttrar iaf. Beror inte på någon underfunktion i värmesystemet hemma utan på bacillerna (snarare virusen?) som dottern så frikostigt delat  med sig av...
Hade sjuknärvaro på jobbet igår o det var nog lite dumt men samtidigt så kändes det lite fel att man "alltid" är borta på måndagar... känns iaf som om det kommer att vara läge att hålla sig hemma imorgon med. Orkar visserligen blogga o slösurfa lite men då känns det som jag måste sova lite efter med. Inte riktigt pigg alltså. orkar inte ens läsa något sammanhängande.
Tror lilla svarta katten börjar få vårkänslor.. vilka avgrundsyl den där lilla kroppen kan prestera. Men nog sjutton är det tidigt för löp iaf? veterinären sa att vi skulle börja p-pillra dem i slutet av mars. Spelar ju inte så stor roll nu eftersom de inte går ut själva. det är mest ljudvolymen som kan vara enerverande. Tur iaf att det visade sig att det är systrar så man inte måste passa på så att syskonkärleken tar sig fysiska uttryck.
I helgen sålde jag en av ankhonorna. Hade ju hellre blivit av med gossar men det är ju skänt att dra in några pengar på hobbyn o inte bara lägga ut, räcker ju till en säck mat iaf *s* Men gissa om det snurrade till i skallen när jag skulle kontrollräkna dem på kvällen? Bara tolv stycken? men vem fattas? eh, ja just det ja... det skall vara tolv...
Nu har jag dessutom flyttat över två gossar i den gamla avdelningen, hoppas att det skall göra det lite lugnare för damerna när det inte är fyra vårkåta drakar som jagar dem. Ingen av oss har någon vidare lust att begå mord så vi skjuter upp avrättningen tillsvidare.. Med lite tur kanske nån vill ha drakar i vår? Om det funkar att ha dem så här fram till dess...

ahhhhhhh

min hals
den kliar...
och så hostar jag. och snorar

Nu pågår vadslagning om hur många familjemedlemmar som skall ta sig till jobb respektiva dagis imorgon.. Dessutom pågår en bitter kamp om vem det är mest synd om. Jag vann rond ett o slapp laga mat men var tvungen att gå ut o mata ankorna 

ofrivillig kemilektion

Fick för mig att baka drömmar igår. Måste vara något lurt med det receptet, trots att jag följde det så var det för löst - speciellt som receptet påstod att jag skulle kunna rulla degen o skära i skivor. eh, jag fick klicka ut min smet...
sedan upptäckte jag att ett par av drömmarna exploderade i ugnen, som tur var de som stod underst i varmluftsugnen så det blev inte så mkt att städa. Iaf fick jag demonsterat att hjorthornssalt innehåller ämnen som i reagerar i värme och bildar gaser, bland annat amonium - vilket förklarar att det STANK amoniak o att gonen sved när jag öppnade luckan. Men kakorna blev ätliga. Dock hävdar jag fortfarande att det är nått lurt med receptet. Förmodligen ett för nytt recept som ändrat mängden socker och smör för att det skall bli nyttigt. Som om man käkade kakor för att vara nyttig????

RSS 2.0