Barnvagnsliv

Innan jag fick barn brukade jag reta mig på att kvinnor med barnvagn inte kan svänga (gravida kvinnor är också svårsvängda men det är rätt förklarligt). Nu vet jag att det beror på två olika faktorer.

Det första är att barnvagnar till hela sin konstruktion är otympliga och svårsvängda. De har en svängradie som motsvarar en större volvokombi men man förväntas kunna manövrera dem inomhus och på bussar etc… Försöker man göra en sväv sväng så riskerar man att hela ekipaget välter. Citychicka vagnar med tre hjul är kanske lättsvängdare men också mer instabila och föräldrar vill inte välta barnvagnen. (Fråga mig, jag HAR gjort det när jag skulle köra min kusin. Det är Över fjorton år sedan och det är fortfarande tveksamt om fadern kommit över det trots att barnet inte visar några tecken på att ha tagit skada). Jag litar inte på dem iaf och har en så stabil vagn att folk som skall hjälpa mig vid bussresor hatar mig. (jag HAR som sagt vält en barnvagn en gång i livet.)

Det andra är att som förälder bli man (i alla fall jag) rabiat. Man hatar trevliga små musikparader för att deras trummande väcker ens nysövda bebis och större folksamlingar utgör ett hot att knuffa till barnets vagn. Väcka det eller bara föra med sig något otäckt bacillhot.

Möter jag någon så är trottoaren MIN, Barnvagnar och trottoarkanter är ingen lyckad kombination (kan möjligtvis överväga att lämna plats åt en rullstol). Tycker att jag var duktig som INTE repade lacken på de tre parkerade bilar som tvingade ner mig från trottoaren idag men det hade säkert gnisslat och då hade bebisen vaknat. Får se det positivt och vara glad om det finns trottoarer så att man slipper gå mitt i vägen. Här i trakten har trottoarerna en lustig liten vana att liksom bara ge upp och sluta finnas när de glömt var de var på väg.


valfläsk igen

Partiledarutfrågning och jag kan inte låta bli att undra hur många år det har gått sedan Göran Persson var ute i verkligheten... Utfrågarna verkar inte heller ha någon större koll på tillvaron utanför rutan. Suck!

Härsken på valfläsk

Tycker att det har varit väldigt tyst om det kommande valet, iaf fram tills nu. Verkar som om valrörelsen helt tog semester under sommaren eller skall man räkna den borgerliga alliansens dokusåpsförsök att få ihop nått slags gemensam politik som upptakten? Vad skall vi med fyra partier om de är överens?  Då räcker det ju med ett… De stackarna försöker dra åt samma håll länge nog för att fiska röster.

Har stora problem med valet i år… Känns tämligen hopplöst eftersom jag känner att jag inte kan rösta på något just nu. Förut har det mer varit så att man försökt lägga en röst där man tror att den gör nytta men nu handlar det mer om att rösta på dem man tror ställer till med minst skada om de får bestämma. Har helt tappat förtroendet. Majoriteten av de styrande skulle behöva skickas ut på prao i verkligheten.

Folk blir inte mindre sjuka för att försäkringskassans läkare inte godkänner sjukskrivningen, arbetslösheten försvinner inte för att man sätter arbetslösa akademiker med över tvåhundra högskolepoäng i ett rum där de skall få bidrag för att prata om varför ingen har råd att anställa dem. De borgerliga partierna vill skaffa ”riktiga” jobb men samtidigt sänka skatter (så vem skall anställa mig då, när det finns ÄNNU mindre pengar till lön åt mig?).

Tycker att det har varit så mkt valfläsk att man inte har en aning om vad någon egentligen står för. Titta på folkpartiets valreklam. Kan småfnissa åt att de ger sken åt att skapa framtiden en problemfri skola (med äckligt anpassade elever) och sedan avslutar med en meteorolog som säger att vädret blir fantastiskt som det brukar vara nuförtiden… Tycker ju att prognosen om framtida väder och skola är lika trovärdiga, undra vilken folkpartist som godkände reklamen?

 

Känns ovanligt lockande att rösta på Kalle Anka i år – men det hjälper ju inte heller. Suck!


nyttigt?

Eftersom det blivit promenader varenda dag den här veckan så blev det fredagspizza, jämnar nog ut sig i längden? Satt fint iaf. Dottern tycker att det är jättekul att titta på någon som tuggar med öppen mun. Eftersom jag sålunda gör det emellanåt samt har lagt mig till med en repetoar av underliga ljud som hon blir glad av så går det snart inte att ha mig ute bland folk. Speciellt inte när jag dessutom mest gått klädd i mina röda mysbyxor här hemma. Får nog bli ännu mer promenader så att jag kan lyckas hitta nya kläder i någon storlek som finns...

Tapetklister

Har flera år tidigare kallat mannagrynsgröt och polentagröt för tapetklister, får härmed göra avbön. Sempers banangröt ÄR ännu närmare tapetklister. Smakar rätt gott, intensivsöt banansmak som torkade bananchips ungefär, men konsistensen är vidrig i mitt tycke. Bara slemmigt tapetklisterliknande. Passar säkert utmärkt när man inte har några tänder. Gnolar på Jumpers gamla hit: ”tapetklister under dina skor, du är så mycket vackrare än vad du tror. Jag vågar inte. Jag vågar inte…”. Det är allt jag kan av texten men H blir glad och tycker att det är en skojig sång.

Vi har tjuvstartat med smakportioner. Visserligen säger de fyra månader men vi är snart där och barnet försöker sno min mat enbart hindrad av att motoriken inte är så utvecklad som skulle behövas för att lyckas med en sån kupp. Idag serverades sålunda banangröt, paketet märkt med att den är lämplig från fyra månader. H fann det intressant, snodde skeden och tuggade glatt på den och gapade ivrigt Tungan puttade runt den lilla gröt som inte hamnade utanför gapet så jag vete sjutton om hon svalde något alls? Är väl det som smakportioner handlar om, att de skall få vänja sig vid nya smaker och konsistenser, inte äta sig mätta. Men hon tyckte det var vådligt intressant och hela ungen var grötkladdig och nöjd när det var dags för sanering. Men hon var nöjd att få sin vanliga mat efteråt och hunden åt upp resten av grötportionen. Blev rätt mkt när man följde anvisningarna för minsta portionsstorleken som de tryckt på paketet. Skall nog räkna om så jag inte behöver ge fullt så mkt till hunden. Är i alla fall otroligt praktiskt att ha hund redan nu, kan tänka mig att han kommer att älska sitt städjobb när hon börjar äta mat på riktigt.
Sedan gick vi promenad på en och en halv timme så nu känner jag mig tröttfotad och nyttig.


Läshunger

Läser om Åsa Larssons nya bok på DNs hemsida. Plötsligt finns det så mkt jag vill läsa igen och eftersom så mkt av mina tankar snurrat kring graviditet och bebis det senaste året så märker jag plötsligt att de nya böckerna kommer som överraskningar. Förr hade jag stenkoll på om det var ngt på G men det har inte varit lika viktigt nu. Så jag blev förvånad när Gardell skrivit en ny roman och så hade det översätts ännu en av Jeffery Deavers böcker och nu dyker det upp en hel del jag vill läsa, frågan är väl bara hur man skall hinna? Min ”att läsa”lista sväller över alla breddar känns det som. De två böckerna ovan har jag redan hunnit läsa och Guillious nya fick sambon i födelsedagspresent så den skall jag väl också lyckas läsa.


perspektivförskjutning

Man får lite nya sätt att se på saker som föräldraledig. Idag är tex en aktiv dag för jag har varit och träffat föräldragruppen, ätit lunch ute och ändå hunnit köra både diskmaskin och torktumlare. Klappar mig på axeln för att jag varit så duktig. Nu hinner jag dessutom blogga med. Tiden IB (innan barn) skulle jag betraktat det som en slö dag.

Nåja…v ad är väl en bal på slottet? Jag kan möjligtvis sakna en sån lyx som att få avsluta det man påbörjat om man nu önskar det men man vänjer sig vid att detta med att plocka ur diskmaskinen och fylla den med ny disk kan ta en halv dag. Det är att föredra att göra det i etapper mot att göra det lyssnande på en upprört skrikande bebis. Andra dagar går det på mer normala tider med en bebis som glatt tittar på och hojtar uppmuntrande.

Hon har föresten fått provsitta min gamla matstol en del den senaste veckan och det är tydligen mycket bättre än att dumpas i babysittern. Nu SER hon ju vad som pågår när hon är med i köket. I söndags studerade hon mkt intresserat hur jag delade en tomat och igår var lökhackning väldigt intressant men toppat av att se vad som hände när falukorvsbitar hamnar på golvet där katten står (de hinner aldrig riktigt till golvet – de försvinner på vägen) Mkt spännande, hon tittade så intresserat att det såg ut som hon skulle tippa ur stolen.

Det tolfte kortet

Jeffery Deaver hör helt klart till mina favoritförfattare när det gäller psykologiska thrillers. Han är en fullständig mästare på att få misstankarna att falla på olika personer så att man som läsare aldrig är säker på hur det ligger till och vilken vändning historien skall ta. ”Det tolfte kortet” är inget undantag. Även om man sol läsare tidigt får veta identiteten på den som överföll studenten i biblioteket hålls spänningen uppe. Man vill veta varför överfallet gjordes och naturligtvis om (eller kanske snarare hur) Lincon Rhyme och hans team skall lyckas knyta ihop säcken.

Visst kan man ha invändningar mot att hans fasta persongalleri inte är vidare trovärdiga och att han kan bli väldigt pladdrig om tekniska detaljer men så länge han kan hålla spänningen i historien uppe är jag beredd att köpa det.


vardagslunk

Känns väldigt ovant att inte ha sambon hemma hela dagarna nu när jobbet börjat igen för hans del. Lika ovant var det att ha sällskap hela dagen när semestern började...  Fast på de fem veckorna har H blivit mkt mer sällskap så jag skall inte klaga. Nu vill hon ha hjälp att sitta upp eller ännu hellre stå. Ligga är för pyttebebisar och kan knappt accepteras ens när det är matdags. Lägger jag henne under babygymmet kan det gå bra ett tag men jag kan ju räkna med att hon inte ligger riktigt där jag la henne. Igår hade hon vridit sig ett kvarts varv! Stolt men utmattad mamma. Kommer inte att behöva ngt gymlort eftersom man får kånka och lyfta bebis hela dagarna. Försöker dessutom komma iväg på barnvagnspromenader lite mer regelbundet så jag skall ha lite mer än ett par byxor att ta till när hösten kommer.
Får emellanåt lite karriärångest (lätt hänt när man är 30+ och fortfarande inte varit anställd i mer än sju månader i taget...) Såg att en skola som jag jobbade på för några år sedan söker en bibliotekarie på heltid för det kommande läsåret. Lite trist att det kommer nu när jag har fullt upp men å andra sidan vill jag inte byta bort H mot något. Henne kan jag inte ångra oavsett om det innebär att jag aldrig kommer att få ett fast jobb. Dessutom vete sjutton om det inte kan göra mig kaxigare? Tänker ibland att nu behöver jag knappast oroa mig för ngt jobbrelaterat när jag oväntat visade mig ha sånt självtillit när det gäller att vara morsa (jag som alltid tyck att djurbebisar är roligare än människoungar har inte några tidigare meriter i spädbarnsvård). Återstår att se om det håller när jag skall ut och jobba igen.

Kräftor i augusti

H har haft sin kräftskivedebut. Naturligtvis ville hon sitta i famnen och kolla vad vi sysslade med. Äta kräftor med en hand är inte lätt - tur att sambon inte är så förtjust i kräftor så att jag han käka några i lugn och ro. Eller kanske synd eftersom det visade sig bli en liten överdos skaldjur för H som haft magknip och röda prickar som jag fått skämmas för. Har testat innan men nu blev det nog för mkt på en gång. Hon var för övrigt inte vidare imponerad av de konstiga, röda sakerna på tallriken men kräftmånelampan var fin.
Sov helt utslaget i fem minuter och var sedan pigg nog att hålla igång resten av kvällen och att konversera de andra gästerna.


En and i din hand?

Badade i stensjön (Mölndal) igår. Där bor det änder av nått slag som blivit så matade att de inte är ett dugg rädda utan knallar upp ur vattnet för att själv kika vad de badande har i picknickkorgen. Det är lite jobbigt att bli utstirrad av änder när man vill sola (nåja, så soligt var det inte) och bada. De hade dessutom värdes psykoblick och såg ut som de glatt tänkte hugga en i tårna om de inte hittade någon bättre mat.
Efter ivrig uppvaktning från änderna så tröttnade M, slängde sig efter anden som knallat upp till hans tår och försökte fånga den. Anden blev överraskad och flög ut en bit i vattnet av chocken. Den ser sig om över axeln (eller vad det heter på fåglar) och får se M som fortsatt jaga den ner i vattnet och nu kommer crawlande mot den med mord i blick (vi hade ju tänt grillen). Den stackars fågeln fann det för gott att snabbt flyga iväg till andra sidan sjön. Kanske inte så vidare djurvänligt utfall men sedan fick vi vara ifred från änder.

Vad barn säger

Barn säger de mest märkliga saker emellanåt. En liten flicka diskuterade allvarligt bebisar med mig och sa att en del bebisar kommer här (pekade på underlivet) och andra kommer här (pekade på magen) och frågade sedan var min bebis kommit ut. det brukar annars vara de som är något äldre än fem år som intresserar sig för hur förlossningen gick...
Andra repliker är roliga men obloggbara men idag fick jag höra vad jag sagt som liten. Kom förbi grannarna på sjuttiotaletnär jag var fem år ungefär. Frun i huset hade besök av sin farmor och hon hade frågat vem jag var och fått svaret: "Jag heter Maria och min mamma jobbar med preventivmedelsrådgivning för unga flickor" Lite oväntad presentation kanske? Lägg till att farmodern var bortåt nittio år och att jag var iklädd gröna gummistövlar - ENBART dessa.

dräggeldrottningen

Har äntligen insett varför man skall ha ett lager små kräktrasor och haklappar till sitt barn.  Kräkset har inte varit värre än att det går att hitta nått att torma med men nu rinner dregglet i strida floder!

Utmaning från Lilldjuret

Även om det blir ont om tid att läsa,skriva och tänka emellanåt kunde jag inte motstå det här. På uppmaning(/utmaning) från lilldjuret:

 1. En bok som förändrade ditt liv?

Inte en enda bok och en omvälvande förändring men knuffar i nya riktningar i varierande grad från olika böcker. Jonas Gardells böcker fick mig tex att tro på att det fanns ett liv bortom de sena tonårens alla grubblerier.

2. En bok du läst mer än en gång?
Liftarens guide till galaxen Gillar Douglas Adams… Fast oftast är jag lite rädd för att läsa om sånt jag verkligen gillat – tänk om de inte håller för en ny läsning?
3. En bok du skulle vilja ha med dig på en öde ö?
 ”Det andra könet” kanske? Då skulle jag äntligen få läst hela.
4. En bok som fick dig att skratta?
”Liftarens guide till galaxen” och så en hel del av det Barbro Alving skrivit… Samt förståss ”jättens hus” för skildringen av den bittra bibliotekarien som mest tycker att låntagarna är i vägen…
5. En bok som fick dig att gråta?
”Black beauty”, den version som inte är bearbetad och gullifierad. ”Broarna i Madison county” och så ”Hej då allihopa” som fick mig att grina åtskilligt för att jag kunde känna igen mig i en hel del.
6. En bok du önskar hade skrivits?
Vet inte riktigt… fast just nu väntar jag ivrigt på en fortsättning på Laurie R Kings deckarserie med Russel och Holmes
.7. En bok som inte borde skrivits?
Skrivas är en sak men jag funderar emellanåt över hur vissa böcker har lyckats bli utgivna…
8. En bok du just nu läser?
 ”Knacka på” läser vi en gång om dagen… kommer snart att kunna den utantill. Lite svårt att få läsro nu när dottern kräver allt mer underhållning på dagarna men just nu håller jag på att läsa några av ”Kärringen mot strömmen”s (Barbro Alving) kåserier.
9. En bok du tänkt läsa?
Den listan blir bara längre och längre! Ibland lånar jag och bär hem för att aldrig komma till skott.  Men det händer att jag kan bocka av dem så småningom.
10. Skicka vidare till fem andra bloggare?
Passar tills vidare.  Vete sjutton om jag ens känner fem bloggare?

trött, tröttare...

Jag är korkad - borde sova nu när dottern sover men bllir sittande vid datorn. Njuter av att bestämma själv vad jag vill göra. Fast det är underbart att hon blir mer och mer aktiv så kan man sakna det där med att kunna lägga henne att sova och få tid att filosofera i lugn och ro... Men å andra sidan är det rätt kul att försöka lirka fram lite "anackande" och några strålande leenden. Fast om man hissar henne över ansiktet bör man hålla munnen stänngd.... annars kan man få en dräggelsträng i den och det är inte så mysigt.
Håller på att läsa en bok med kåserier av Bang (Barbro Alving) Imponerande att så mycket av dem står sig så väl fortfarande, ett och annat känns föråldrat men så har man de som trots tidsmarkörer som känns lätt forntida fortfarande har en humor som känns fräsch. Har annars mitt vanliga problem. Åtskilliga hyllmeter böcker men inget att läsa - iaf inget som jag känner för att läsa.
Fast nu fick jag ju en oväntad men kul utmaning så nu får jag iaf tänka på läsning....

Tycka turist är trist

Jobbig natt eftersom dottern hade tokont i magen och bara skrek förtvivlat i två timmar. Alla var tämligen möra när det väl lugnade ner sig och hon kunde sova llite. Vi tittade på "Harry potter och fången från Azakaban" som var en tämligen trist historia.... iaf när man vet hur det går (tycker att böckerna bara blir sämre och sämre så det är ju inte lätt att göra vettig film av) och retade mig på de fula kläderna. Sedan vaknade dottern efter en timmes sömn och var skithungrig!
Efter detta sov hela familjen gott och länge.... Därav kom vi inte iväg för att turista så tidigt som vi tänkt. Åkte nedåt Halland och svängde glatt av vid Tjolöholms slott, det visade sig att de stängde redan klockan fyra, vi var där vid tre så det hade inte blivit lång stund och med tanke på att parkeringen kostade och inträdet kostade och regnet öste ner vände vi och körde därifrån. Får bli någon annan gång.
Vidare ner till Varberg och en allt argare dotter illvrålande i bilstolen men man kan ju inte börja amma henne ifarten så fuskferrarin anlände till Varberg latad med tokhungriga turister. Mkt folk och lite krångel att hitta p-plats och lista ut hur man betalade parkeringen och var. Medan sambon löste det fick dottern äntligen mat och blev en mkt trevligare bebis. Vi gav oss ut i jakt på mat åt oss och det var inte så lätt. Kräv nämligen ett ställe där man har chans att lägga ifrån sig barnet plus att maten skall vara ätlig. Hittade ett ställe och dottern sov i fyra minuter på soffan tills någon ljudligt sorterade upp nydiskade glas sedan skulle hon vara med. Hon satt och vinglade som om hon tömt baren och var väldigt intresserad av att tugga på sevetten. Tog tid att få maten men den var god så det var värt väntan. Tyvärr hann museet stänga inan vi kom iväg ner till fästningen så det blev inget bockstensmansbesök. Knatade runt lite på fästningen i duggregn och dottern blev så uttråkad att hon somnade och fortsatte sova i bilen och hela vägen hem.
Så turistandet gick inget vidare, dessutom hade jag glömt kameran hemma.

RSS 2.0