Bokfrågornas ABC - R

Dags för bokstaven R i Lilla Os bokfrågeserie
1. Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?

2. Har du någon romantisk favoritbok?

3. Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.

4. Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!

1. Allt för min syster - Anna stämmer sin familj för att få rätten att bestämma över sin kropp...
2. Nje, är nog mer inne på kärleksdikter för romantiken
3. Syndafloden av Marianne Fredriksson ger ett annorlunda perspektiv på en av bibelns berättelser.
4. Jag gillar humorn i "liftarens guide till galaxen"


Vår!

Från nollgradigt på morgonen till elva plusgrader när jag skulle hämta hem stora barnet. Blev väst som ytterplagg o tunnklädd bebis. Hon ville SITTA upp i vagnen och illtjöt när jag försökte lägga henne. (om det blir så här imorgon kan hela familjen ha varsin väst på utflykten, då får vi be nån fota spektaklet)
Sen hem och severa mellanmål, stekta ägg beställde H o T fick gröt. Det gick utmärkt att stoppa gröt i munnen om hon fick hålla skeden själv - fast svälja var onödigt... hon puttade ut det mesta.
Jag har fått en konstig biverkning av detta vårväder - jag får för mig att jag måste städa...

Bokfrågornas ABC - Q

Nu har vi kommit fram till bokstaven Q hos

http://lillaosblogg.wordpress.com/page/2/

  1. Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!
  2. The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
  3. Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
  4. Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.

1. Drar till med favoriten Barbro Alving igen. Hon var yrkeskvinna, reste runt ovh gjorde reportage och med sitt beslut att bli ensamstående ogift mor myntade hon begreppen "Bang-barn" och är nog delaktig i att det numer inte är stor skandal att bli på smällen som ogift. Fick tillbaka kåserisamlingen "...hemma bäst" (kärringen mot strömmen) som jag lånat ut och innan den skall in i bokhyllan igen måste jag nog läsa om kåseriet om hur man bör klä sig i tropikerna.
2. "Drottningen vänder blad" av Allan Bennet är en liten pärla! Den handlar visserligen om SAMMA drottning men jag hoppas det är OK
3. Det har varit rätt många... Jag förstod inte varför alla blev så lyriska över Millenium-triologin och jag tyckte att "Karolinerna" mest var seg...
4.  Jag måste få fuska lite o påminna om "Varför är det så ont om Q" Tänk så praktiskt det vore att kunna spreja krympolin eller sträckolin efter behag?


separation...

Jag bestämde mig för att en separation var nödvändig...
Därför ligger nu kopior på alla gamla bokralaterade inlägg i en ny blogg där jag även kommer att fylla på med vad jag läst.
Så vill ni följa min läsning i fortsättningen så välkommna över till www.mariasbokliv.wordpress.com

För att följa utvecklingen i snorträsket är ni välkommna tillbaka hit *s*

trött på det här...

T är fortfarande inte bra så idag var vi på läkarkoll... DÅ hade minsan ungen piggnat till och var ett litet solsken. Dessutom hade hon hostat loss en massa slem i bilen dit så allt lät jättebra. Nåja då verkar det ju iaf som om hon klarar av att göra sig av med slemmet på egen hand. Bara att harva på ett tag till.
och SOM det har töat idag!

Fatta eld

Eftersom "hungerspelen" var en av höjdarna bland förra årets lästa böcker var det med viss bävan jag började på del två. Men jag hade inga skäl till oro. Det är snart lika uppslukande spänning som i första delen.Man kan absorlut inte läsa "Fatta eld" uan att först läst "hungerspelen", jag märkte att det redan kändes som om jag inte mindes tillräckligt av den förra delen
Som segrare i hungerspelen skall Katniss och Peta göra en turne i alla distrikten men själva vill de helst av allt försöka glömma och leva sina liv som förr - något som snart visar sig omöjligt. Katniss lilla "spratt" har tänt gnistor och i flera distrikt jäser oron och ett uppror mot regimen hotar. Hon får order om att spela sin roll väl men räcker det eller har det som startat av en slump blivit för starkt att hejda? När det otänkbara plötsligt händer henne ställs allt på sin spets.
Nu väntar jag med bävan på del tre. Skall Suzanne Collins verkligen klara ett hat-trick i spänning? Eller blir det som i Westerfelds "uglies"-serie att det inte håller ända fram? (otäcka tanke!) Del tre släpps på engelska i höst och kommer enligt uppgift att heta "Mockingjay"

Fatta eld

Sveket

Zoey börjar trivas på internatskolan för blivande vampyrer men plötsligt försvinner två killar från hennes tidigare bekantskapskrets och återfinns döda i närhetn av hennes skola, tömda på blod.
Lånade hem andra delen i "Nattens hus"-serien men det är bara att inse att jag är för gammal för att tycka att det är intressan oavsett mängden vampyrer. Dessutom har jag svårt för det där "såpoperastuket" på serier när man liksom aldrig kommer någonstans för allt slutar bara med "to be continued"... och här finns inte tillräckligt för att hålla spänningen vid liv för min del.

Sveket

The affinity bridge

Zombiepest, störtande luftskepp, skarpa intellekt med svaghet för narkotiska preparat, mordiska spökpoliser - och allt detta i ett dimmigt London med viktorianska förtecken... Det lät ju så bra!
George Manns bok är också en sån där bok som jag läst mycket om i olika bloggar och blivit nyfiken på. Jag har tyvärr lite problem med att köpa hela teknikbiten av historien och är tidigt rätt övertygad om hur det hänger ihop. Men jag fortsätter ändå att läsa för jag blir så förtjust i huvudpersonerna. Jag känner mig lite snopen(Det är väl nackdelen med skyhöga förväntningar) men det känns också som en upptakt för vad som komma skall. På slutet hinner jag bli rejält nyfiken på del två.
Och omslaget är ju SÅ snyggt!

The Affinity Bridge

Stalins kossor

Jag läste om Sofi Oksanen lite här och där bland bokbloggarna och blev nyfiken så Stalins kossor bars hem från biblioteket fast jag var lite skeptisk. Känns som om jag läst (minst) en bok för mycket om ätstörningar men jag tänkte i alla fall ge den en chans. Det är jag glad för. Visserligen är huvudpersonens ätstörningar en viktig del av berättelsen men det känns inte som fokuset ligger på kalorier och kilon utan på hennes behov av kontroll.
Annas mamma kommer från Estland men hon har lärt sig att inte tala om det i Finland för att undvika att bli etikerad som "rysshora" och annat som hänger ihop med finska fördommar. Hon uppfinner finska släktingar för att inte sticka ut och på resorna till släkten i Estland gäller det att se så finsk ut som möjligt och mamman vill inte att hon skall lära sig tala estniska (och när hon ändå gör det vägrar mamman låssas om att hon förstår språket). Mamman lär henne att vara vaksam och på sin vakt, spioner är för henne en realitet och man får vara försiktig med vad man säger och till vem. I
Dessutom får vi historiska tillbakablickar till hur föräldrarna träffades och hur livet kunde te sig när Sovjetunionen la beslag på Estland , jag blir fullständigt farcinerad av de här historierna ochkulturkrockarna. Flytet i språket överumplar mig också och innan jag vet ordet av är jag halvvägs igenom och sedan är den utläst men inte glömd.

Stalins kossor

förkylda familjen...

Idag mår jag för första dagen på länge riktigt hyffsat. Får hoppas att det vänder nu. Sambon är genomsnorig och var inte i skick att gå till jobbet idag. H gick till dagis men har ont i munnen. Verkar vara kindtand på G?
T har fått bricanyl för att klara hostan och det verkar hjälpa men jag ropar inte hej riktigt ännu...

Bokfrågornas ABC - P

Nu har vi kommit fram till bokstaven P hos

http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?

4. Pocket eller inbunden?

1. Jag älskade "James Herriots" böcker om livet som veterinär i Yorkshire
2. o så svårt... Madickens pappa är nog en av favorieterna iaf och Alfons Åberg...
3. Jag tycker generellt att det är trevligare att folk läser öht än att de läser "rätt" böcker. Däremot kan jag bli irriterad på hur mycket man missar när man tror att Stieg Larssons triologi är höjden av spänning när jag tycker att de bara är bleka karbonkopior justerade till svenska förhållande... Det är synd att skit kan säljas pallvis och tränga undan pärlorna... man önskade att det fanns plats för större bredd i utbudet. Framföallt är det sorgligt men den korta tiden titlar finns tillgängliga.
4. Av ekonomiska skäl och armmuskelmässiga får jag svara pocket just nu. Det är enklare att läsa pocketböcker medan man ammar än att balansera inbundna tegelstenar. Nackdelen är att vissa utgåvor har sån liten stil o att de kan se lite skabbiga ut som lästa.


snorträsket

Jaha...  även om snön töat ihop lite så härjar förkylningsvirusen fortfarande glatt. H snorar men är rätt pigg. T snorar o hostar o passade på att börja snörvla när sambon var borta på jobbresa och jag var gräsänka. Jag trodde att jag skulle bli tokig - speciellt som jag också blev förkyld. Sen kom sambon hem och var också snorig. Hoppas att det blir bättre snart för nu blir det inte så mycket gjort.
Har hunnit läsa en del men inte skriva om nått så nu ligger fyra böcker på kö... inspirationen är inte p¨å topp på nått område när man är så här luddig i skallen

Bokfrågornas ABC - O

Bokstaven O den här veckan i Lilla Os bokfrågor.

1. Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

2. Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

3. Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

4. Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

1. Jag hade ingen koll på priset förrän jag snubblade över Paperback lovers Orange Prize utmaning och "råkade" hoppa på den. Jag hade läst några av de som nominerats men få pristagare o inte en enda av de böcker som vunnit. Däremot står många på "tänker läsa om jag nånsin får tid"-listan
2 "Minnen av flykt" från utmaningen ovan hade jag nog inte läst självmant o tyckte inte att den lät så lockande men den var väldigt vacker o en större läsupplevese än jag hoppats.
3. Jefery Deaver brukar vara bra på att hålla spänningen uppe. Sen tyckte jag att sutet på "människohamn var riktigt spännande när jag läste den.
4. Ingen jag kan minnas just nu? Måste ju finnas och jag har för mig at jag äste en bra ungdomsbok om ämnet men viken? Det står still...


vårmånad

Mars räknas till vårmånaderna... ute snöar det igen o veckan skall bjuda på minusgrader. Men intill husväggen sticker det upp en o annan krokusknopp mellan snödrivorna och stora tjejen och jag har plockat in några forsythiakvistar för att få lite tjuvstart.. Påsk om nån månad och stora tjejens födelsedag om ungefär två - och DÅ skall det väl för sjutton vara i det närmaste sommar. *s*

RSS 2.0