slitigt
Lilla T har blibvit förkyld, rejält så... blev skrikigare och olyckligare än nånsin i söndags o när hon fick feber dessutom åkte jag in till akuten för en koll. Klockan var tå på natten o vägen var först oplogad o sedan full med vatten. Ingen ku körning men eftersom det var så få bilar ute kunde man krypköra. Tog bar två o en hav timme där inne. äkaren konstaterade virus o att hon ändå var hyffsat pigg (efter febernedsättande) så det var bara att åka hem o fortsätta rensa näsan på snor. Fick iaf lite tips och kartecken för att använda alvedon.
Kan säga att jag behövde en rejäl tupplur efter det.
Nu snorar hon o hostar så jag bir mörkrädd... Fick fiat en äkartid men ungorna ät bra o mellan hostandet andas hon lugnt o fint så jag skule fortsätta ha kol. Nu trycker jag i henne mat så ofta det går o hon har faktiskt orkat smia lite idag så jag hoppas det vänder. Är rejät trött eftersom jag går på helspänn när hon snnörvlar..
H hostar fortfarande... får hoppas att T kommer indrigare undan.
Bokfrågornas ABC - E
Försöker komma ikapp med Lilla Os bokalfabet.... Nu är vi framme vid bokstaven E
1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?
2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?
3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?
4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.
1. Å så svårt! Jane Eyre kanske? o doktor Glas?
2. Sverige o Engand är nog de länder jag läser mest från. Har nog inte läst något som skrivits av de forna öststaterna med undantag från ryssland då?
3. Dougas Adams? Nej, jag har oerhört svårt för att plocka ut en favorit när det gäler böcker o författare... finns ju så många man skue vija nämna
4. Måste sjävklart bli "Sinuhe egyptiern" av Mika Waltari, tyckte att det var en fantastisk läsupplevese när jag läste den för över tio år sedan. En egyptisk läkare på 1300-talet före kristus skriver ner sina memoaret, hur han började som hittebarn som sattes ut i en vassbåt på floden, adopterades av ett fattigt par och kom att bli läkare åt farao. Kanske inte så rafflande skriven men intressant.
läskoma beställd?
|
|||||
|
|||||
|
|||||
|
|||||
|
|||||
|
kommer att behöva skjuta till åtta kronor själv men det skall nog plånboken överleva...
Bokfrågornas ABC - D
1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
1: mycket deckare blir det... gillar Laurie R King, det är i princip bara för att de inte översatt mer än de två första i hennes Mary Russel serie som jag kom igång med att läsa på engeska. Gillar även kassikerna som Sayers, Lang o Trenter. Svenska favoriten nu är nog Äsa Larsson
Favoritperson är nog just Kings Mary Russel.
2: "En midsommarnattsdröm" gillar jag sedan jag såg en uppsättning av den nån gång i början av 90-talet. Teater Bastard turnerade runt o spelade den på blankvers i ett cirkustält o gjorde stort intryck på mig.
3. Måste vara "Jeeves o Woster". (Det är föresten lite lustigt att jämföra Hugh Lauries roll som Bertie Woster med hans senare tolkning av den cyniske doktor House)
4. Oj, det var svårt att komma på någon... Jag drar till med "amerikanska gudar" av Neil Gaiman. Där är det iaf vinter o rejält kallt i en del av boken.
tomten?
rosa prinsessa
yaks!
Dock finns det andra julmatsalternativ som är ännu äckligare i mitt tycke. Lillkatten tyckte att hon skulle äta middag under granen idag. Jag tycker att hon skulle äta ute.
svärkakor
julfirande
så var julen avklarad... massa mat o väldigt slappt. Inga gäster eftersom jag förbjöd dem att komma när H var så snorig... Hon hostar rejält o snyter otäcka mängder snor men verkar nu må hyffsta iaf - fast jag tror inte vi skall dela med oss av den förkylningen om det kan undvikas.
vinter
Manuskriptet
Litteraturproffesorn Francis tvingas undervisa på en kurs fast han begärt att vara undervisningsfri för att skriva på sin bok. Motvilligt infinner han sig på första föräläsningen o blir förtrollad av en av studenterna, han kan inte sluta tänka på henne oh tar reda på att hon heter Nadia. Hans förälskelse tilltar och hon frågar plötsligt om han kan tänka sig att handleda hennes uppsats. Handedare och student, gamma och ung... det är mycket som talar emot hans förtjusning och han vet inte riktigt hur eer om han skal våga närma sig henne som något annat än handledare eller vän. I samma veva får han ett gammalt manuskript som har kopplingar till Nadias forskning.
Det här var en sån bok där jag irriterar mig på karaktärerna... De känns så platt o huvudpersonens tjuskraft på det motsatta könet gör mig ite avogt inställd. Det var inte i första hand kärlekshistorien som intresserade mig utan jag gillade att läsa om intrigerna, motsättningarna oh avundsjukan på instutitionen för litteraturvetenskap. Roligt var okså att författaren, Henrik H Langeland, skriver in sig själv i handingen genom att ge en föreläsning vid instutitionen och bli föremål för Francis svartsjuka.
snorig jul?
Igår gjorde jag mitt årliga svärande kakbak... har två sorters kakor som jag brukar göra o jag får liksom inte fason på dem... Fik slänga en deg för jag glömde bakpuver o rädda den andra med mer smör. fattar liksom inte idén att göra kakreept med mindre smör o soker - det blir ju liksom inte nyttigt för det? Resultatet blev iaf rätt ok. Kommer det inga på födelsedagsfika får jag väl äta upp alla själv. Jag envisas inte med dem för gästernas skull utan för att jag tyker att det hör till julfirandet för mig. Sambon kom o skrattade åt mig o mina muttrade svordommar, han har sett det några år nu... men jag får skratta åt honom när han försöker få til den perfekta knäken istället... Iår blir det nog ett försök med miroknäk.
Drama kring ung dansör
Var naturligtvis tvungen att läsa den när den damp ner i brevlådan. Även om vissa partier känns lite väl mossiga så var det bara att konstatera att jag fortfarande är en smula kär i lord peter Whimsey. Blev så sugen på att läsa igenom alla delarna i ordning så där har vi ännu ett projekt när renoveringen är klar.
Bokfrågornas ABC - C
Dags för bokstaven C i Lilla Os bokfråge-ABC
1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?
2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.
3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?
4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!
1. Litteratur om kvinnor runt trettistrecket som fokuserar på relationer o shopping. Jag gillar Marian Keyes men jag har ofta samma problem med genren som med de romantiska kommedierna: jag blir så arg på karaktärer som bara rör till det för siog genom att inte säga vad de känner o tycker.
2. Anita Diamants "det röda tältet" innehöll en cermoni för att göra flickor till kvinnor. den var lite udda tyckte jag
3. Kommer just nu bara på Artur Dent (från Liftarens guide till galaxen)
4. "This is not a novel to be tossed aside lightly. It should be thrown with great force." Dorothy Parker
De rätta
vi köpte ett zoo
Historien om hur hustrun drabbas av en hjärntumör är (av förståerliga skäl) det som han fokuserar mest på men det var inte det jag var ute efter när jag bar hem boken o dessutom är jag väääääääldigt trött på skitsjukdomen cancer just nu.
var?
VAR har vi lagt tösens luciainne nu då? Lillfisen behöver ju iaf inte ekiperas för firandet men linnet vi köpte till stora är spårlöst försvunnet och bara tre ljus fungerar i kronan *morr* VARFÖR kollade vi inte upp det här tidigare i veckan? *suckar*
sex veckor
Har fotat lite men bilderna är kvar i kameran.
Bokfrågornas ABC - B
http://lillaosblogg.wordpress.com/
1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?
Jag är en hamster när det gäller böcker o samlar på mig lite för mycket även om jag lugnat ner mig... Nu köper jag främst pocket med mina amerikanska varulvs/vampyrserier eftersom det är svårt att få tag i de böckerna annars. Vissa böcker köper jag också för att vara säker på att kunna läsa om dem.
2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.
Har läst åtskilliga böcker som jag absolut inte kan förstå varför det pratas så mycket om... uslast har jag nog förträngt
3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.
Det finns vä iaf litteratur som erbjuder olika tuggmotstånd. Jag är lat och undviker helst de där som skall vara riktigt konstnärligt o fint.. Har läst pinsamt få nobelpristagare men har å andra sidan svårt för Harlekinromaner med.
4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?
Läser en och annan. Funderar på att läsa nån Elvisbiografi senare. Är inte så förtjust i "eländesskidringar ur verkiga livet" men har tuggat igeom några eftersom de är poppis på jobbet.
Långt hår lagar mat...
H har fått en ny idol.. Hon sitter förtrollad framför TVn o ser Per Moberg laga mat. Hon har deklarerat att "han är min vän" o att han har "fin hår!" o frågar förväntansfullt om det är "ångt hår agar mat" på TV idag?
Kunzelman och Kunzelman
Carl johan Vallgren berättar omväxande om sonens och faderns liv, jag tyckte inget vidare om de partier som utspelar sig i nutid och handlar om sonen. Kände inget vidare engagemang för den delen av berättelsen. Däremot älskade jag delarna om Viktors liv i Berlin och Stockholm och skulle gärna läst mer av just den historien.
glömde ju nästan..
Bokfrågornas ABC - A
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Marion Zimmer Bradleys "facklan" som jag läste för en himla massa år sedan. Handlar om sierskan Cassandra och hennes berättelse omvad som egentligen utspelade sig under Trojanska kriget.
2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Lite fusk kanske men det första jag kommer på är Mercys sexige varulvsgranne i Patricia Briggs böcker..
3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
"lisen kan inte sova" minns jag att jag älskade... när jag har läst den för dottern för hundrafemtielfte gången förstår jag PRECIS varför min mamma var rätt trött på den. det blir lite tjatigt i längden
4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
"giftträdets bibel" av Barbera Kingsolver. En berättelse om en missonärsfamiljs vedermödor i Afrika
fislisa...
Stora tjejen ser inte lika blåslagenut idag när svullnaden gått ner men en rejä smäl hade hon allt fått igår. Dock är hon vid gott mod även om hon var etersprutande sur när jag hämtade henne på dagis idag.
Har mutat med en yougurt och plockat fram vattenfärger och penslar så nu är det bra igen.
The book of lost things
Vissa böcker snubblar man bara över. Det var en ren slump att jag fick med mig John Connolys "The book of lost things" hem och det tog ett tag innan jag kommig för med att läsa den men sedan fastnade jag och hade svårt att slita mig.
Tolvårige David försöker följa en massa ritualer, saker som skall göra hans mamma frisk eller i alla fall inte sämre. Mamman som berättat sagor och läst för honom ligger svårt sjuk och nu är det David som får läsa för henne.
Men alla ritualer är förgävels och modern dör, han och fadern lämnas ensamma. Allt för snart träffar fadern en ny kvinna och det kan inte David acceptera. Han får anfall och kan efter det höra böckerna viska till honom. En kväll hör han sin mors röst ropa på honom och när han följer den hamnar han i en annan värld. En värld befolkad med riddare, dvärgar, människoliknande vargar och varelser han känner igen från de berättelser han och modern läst. Det är en farlig värld och han får uppleva många äventyr och läsaren kommer nog att se på snövit och rödluvan på ett annat sätt efter den här boken.
Det här en av de böcker som tilltalar en bokslukare just för dess hyllning till böckerna, läsandet och dess inneboende kraft.
det kan alltid bli värre
brrr så kallt!
T var sömnig idag så jag har fått mycket gjort. Bra- men jag känner att jag borde försöka sova lite själv om jag får chansen imorgon.
Fick hämta hem dottern med en rejäl fläskäpp idag. En iten cykelolycka, hon har inte så ont men det ser illa ut. Däremot får jag nog skjuta på jukortsfotograferingen ett par dagar.
Nu dricker jag te och inväntatar Ts kvällskonsert. Sen får man se om det blir nått sova
Nedräkning
Nåja, jag försöker undvika att stressa för allt som "måste"göras. Har satt upp adventsstjärnor men inga julgardiner, hinner jag så blir det sedan annars överlever jag nog.Bev det jul förra året när hela familjen däckat i förkylning så skall vi nog få ihop det iår med.