Ers majestäts olycklige Kurt

Fram till 1944 var homosexualitet kriminellt enligt svensk lagstiftning, efter det sågs den istället som en sjukdom och först 1979 upphör den klassningen. I det läget är det inte förvånade att kändisar inte ville kliva ur garderoben på 1930-talet utan la stor vikt vid att inte deras läggning skulle bli känd... Vad skulle folk säga om de till exempel upptäckt att själva kungen, Gustav V, hade besök på slottet av unga män? Hovet skulle naturligtvis göra en hel del för att se till att saken tystades ner.
Kurt Hajby, en man med krokig bakgrund och ett långt ifrån fläckfritt förflutet, anklagades för utpressning och sade sig ha haft en homosexuell affär med kungen men ingen har kunnat bevisa om det var sant och han i så fall var ett offer för rättsröta med syfte att skydda majestätets rykte eller om det var ett ogrundat utpressningsförsök. Lena Ebervall och Per E Samuelsson har forskat i Hajbyaffären, grävt i gamla handlingar och romanen "Ers majestäts olycklige Kurt" är deras version av vad som kan ha hänt.
Det är en rätt farcinerande historia och deras porträtt av Kurt som en alltför bekymmerslös man med dyr smak, stora drömmar men mindre energi till at förverkliga dem är i mina ögon trovärdigt. Tyckte nog att boken var lite seg emellanåt men det är en räst smaskig historia i deras version och han är ett offer, oförstående för konsekvenserna om än inte oskyldig til sina handlingar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0